HTS-bombaren – ingen allvarlig psykisk störning

Hässleholm Den 21-årige man som dömts för bombdådet på HTS begick inte gärningen under allvarlig psykisk störning, konstaterar tingsrätten.
Publicerad 3 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Under onsdagsmorgonen återupptogs rättegången mot den dömde 21-åringen i Hässleholms tingsrätt.

Den 31 maj tidigare i år meddelade tingsrätten att mannen har gjort sig skyldig till sprängdåden på skolan. I samband med förkunnandet av domen beslöts det att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, för att avgöra om han led av allvarlig psykisk störning under dådet.

En undersökning som avgör ifall mannen döms till rättspsykiatrisk vård eller till fängelse.

I ett inledande skede av onsdagens förhandlingar konstaterades det i Hässleholms tingsrätt att mannen vid brottstillfället inte led av någon allvarlig psykisk störning. Det rättsmedicinska utlåtandet kungör att det inte finns några medicinska förutsättningar för att överlämna 21-åringen till rättspsykiatrin.

I rätten yrkar åklagare Johan Eriksson därför på minst två års fängelse för mannen.

- Det finns försvårande omständigheter, dels att dådet skedde i skolmiljö och dels att han tog med sig bomber till skolan. Eftersom det konstaterats att han inte begått gärningen under psykisk störning samt att han var 21 år när han utförde sprängningen talar det för ett fängelsestraff på minst två år och tre månader, säger Johan Eriksson i Hässleholms tingsrätt.

Mannens advokat, Torgny Dahlberg, i sin tur menar att spannet i straffvärdet är stort. Som förmildrande omständighet ser han den åtalades svårighet att undvika att hamna i destruktiva tankemönster.

Hans nedsatta psykiska förmåga att förutse ett handlandes konsekvenser bör därför tas med i tingsrättens bedömning.

Tingsrätten överlägger nu domen, som kommer att offentliggöras den 9 juli.

Teodor DimbladSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.