Annons

Nya chanser till jobb

Le­da­re Ge­nom att kol­lek­tiv­av­tal slopas som vill­kor för att ordna nystartsjobb får ny­an­lända dub­belt så många fö­re­tag att söka jobb på.
Opinion • Publicerad 3 juli 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Martin Ådahl (C) är nöjd med för­hand­lingen. 	             Foto: TT
Martin Ådahl (C) är nöjd med för­hand­lingen. Foto: TT

Även små­fö­re­tag utan kol­lek­tiv­av­tal kan snart an­ställa lång­tids­ar­bets­lösa el­ler ny­an­lända på nystartsjobb. Efter­som 99 pro­cent av alla Sve­ri­ges fö­re­tag med minst en an­ställd är mikroföretag med mind­re än tio an­ställda och knappt hälften av dessa har kol­lek­tiv­av­tal el­ler häng­av­tal in­ne­bär det att an­talet tänk­bara ar­bets­platser för nystartsjobben plöts­ligt för­dubblas.

Po­li­tiskt är det här en se­ger för Cen­ter­par­ti­et som fick ige­nom det i ja­nu­a­ri­av­talet ef­ter att stats­mi­nis­ter Ste­fan Löfven gett med sig i för­hand­lingarna. Det var bland an­nat detta den första för­hand­lings­om­gången mel­lan S och C strandade på före jul.

Annons

En än större vinst är det för dem som be­höver nystartsjobb. Det är en en­kel ar­bets­mark­nads­åt­gärd som re­dan gett för­hål­lan­de­vis goda re­sul­tat. Nu kan allt­så ännu fler få chansen, och de som börjar jobba i ett myc­ket li­tet fö­re­tag får ofta mer all­si­diga er­fa­ren­heter och bättre språk­lig trä­ning. Där­för kan de nya nystartsjobben kan­ske ock­så i ökad ut­sträck­ning leda vidare till fort­satt an­ställ­ning el­ler nytt jobb.

I en bok av sex eko­nomer med pro­fes­sor Lars Calm­fors i spetsen (Hur ska fler komma in på arbetsmarknaden, Dialogos för­lag) re­do­visas att viss­tids­an­ställ­ningar ofta fun­gerar som en språng­brä­da till tillsvidareanställningar och att ar­bets­mark­nads­er­fa­ren­heter i sig är vik­tiga för grupper som inte haft jobb ti­digare el­ler på länge. Det be­ror bland an­nat på höga mi­ni­mi­löner i Sverige och på få ”enkla jobb”. Men även låg­be­talda jobb in­ne­bär att de som får dem höjer sin in­komst be­tyd­ligt.

En en­kät bland fö­re­tag som an­vänt nystartsjobb och liknande an­ställ­nings­former visar att mer än hälften av dem an­ställt per­soner som an­nars inte skulle ha fått jobb. Det är allt­så en åt­gärd med god träff­sä­ker­het.

Där­för är det bra om fler fö­re­tag kan för­mås att an­ställa lågt kva­li­fi­ce­rad ar­bets­kraft till en sub­ven­tio­nerad kost­nad ge­nom att nystartsjobb inte ska kräva kol­lek­tiv­av­tal. Det kan ge fler ar­bets­lösa en ny chans.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons