Annons

Nya spe­cial­bi­drag om V får be­stämma

Opinion De minst väl­be­ställda, som V ofta an­nars vill gynna, har minst möj­lig­heter att an­vända riktade stats­bi­drag.
Opinion • Publicerad 3 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Vänsterpartiet är sura för att inte alla de spe­ci­ella små stats­bi­drag till kom­muner och re­gi­oner finns kvar. det gäller ex­em­pel­vis det sär­skilda stats­bi­draget för att ge alla ung­domar ett som­mar­kort i läns­tra­fiken.

Visst tyckte många unga, om de inte bodde nära läns­gränsen och hell­re kun­nat åka till ex­em­pel­vis Halland el­ler Små­land, att som­mar­kortet utan kost­nad var bra. Men var­för ska ”pap­pa staten” be­tala, när det nor­malt är re­gi­onen el­ler kommunen som står för den typen av för­måner

Annons

I Vis­by i går lan­serade Jonas Sjö­stedt (V) en ny, mer kost­sam var­i­ant av som­mar­kortet. Nu ska staten ge ett särskilt an­slag till re­gi­onerna för att kol­lek­tiv­tra­fiken ska bli bil­ligare el­ler kan­ske bättre. Ut­sla­get per re­gi­on blir det inte särskilt stora pengar för pris­sänk­ningar, där­emot sä­kert mer by­rå­kra­ti om re­gi­onernas tra­fik­bo­lag måste re­do­visa hur pengarna an­vänts.

Jonas Sjö­stedt, Ulla Andersson och andra vän­ster­par­tister trivdes un­der för­ra man­dat­pe­ri­oden som ”jul­tom­tar” som fick dela ut fri tand­vård till ett par ål­ders­grupper till, som­mar­kort på bussen el­ler andra små bi­drag till kom­muner och re­gi­oner – som säl­lan alla kom­muner hade möj­lig­heter att an­vända på grund av kraven för att an­söka och re­do­visa. De minst väl­be­ställda, som V ofta an­nars vill gynna, har minst möj­lig­heter att an­vända sådana riktade stats­bi­drag. Så låt inte V åter få dela ut riktade stats­bi­drag.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons