Annons

Sabuni gläntar på flera dörrar

Krönika Visst för­kla­rade hon ock­så att hon hoppades att al­li­ans­sam­ar­be­tet skulle kun­na åter­upp­stå, men hon öppnade ock­så för fort­satt sam­ar­be­te med Ste­fan Löfven ef­ter valet 2022.
Opinion • Publicerad 3 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

För­vänt­ningarna på Nyamko Sabuni är stora när hon i kväll äntrar scenen i Al­me­da­len i Vis­by för första gången. Hon valdes till par­tiet Li­be­ralernas par­ti­le­da­re så sent som i fre­dags.

Då var hon myc­ket för­sik­tig i sitt tack­tal och på press­kon­fe­rensen ef­ter­åt. Där­för blir det in­tres­sant att höra om hon är tyd­ligare om par­tiets kurs un­der hennes led­ning nu.

Annons

Hon vet att hennes vik­tigaste upp­gift är att för­söka ena ett splittrat par­ti, och hon noterade sä­kert att hennes mot­kan­di­dat fram till någ­ra dagar före lands­mö­tet, Erik Ul­len­hag, fick stående ova­tioner när han upp­manade alla par­ti­med­lemmar att hjälpa till att ena par­tiet.

En av dem som har för­vänt­ningar på Sabuni är mån­dagens Al­me­dals­ta­la­re, Ulf Kristersson (M). Han hoppas att ja­nu­a­ri­av­talet mel­lan S, MP, C och L ska falla ge­nom Sabunis mer kri­tiska in­ställ­ning till detta.

Men i fre­dags be­to­nade Sabuni att Liberalerna håller av­tal och att ja­nu­a­ri­av­talet ska full­följas, för­ut­satt att Ste­fan Löfven le­ve­rerar en­ligt de 73 punkterna.

Visst för­kla­rade hon ock­så att hon hoppades att al­li­ans­sam­ar­be­tet skulle kun­na åter­upp­stå, men hon öppnade ock­så för fort­satt sam­ar­be­te med Ste­fan Löfven ef­ter valet 2022. En ut­vär­der­ing av sam­ar­be­tet ska göras, in­nan par­tiet läggar fast kursen in­för valet.

På press­kon­fe­rensen gjorde hon ock­så klart, tyd­ligare än i landsmötestalet, att hon tycker att Liberalerna ska gå till val på sin egen po­li­tik, oav­sett vil­ken re­ger­ings­bil­da­re som kan fram­stå som par­tiets hu­vud­al­ter­na­tiv då. ”Vi låser oss inte för po­si­tioner vi inte kan le­ve­rera”, för­kla­rade hon och visade att hon tagit in­tryck och lärt sig av re­ger­ings­bild­nings­pro­cessen ef­ter för­ra höstens val.

Att Sabuni sagt sig ha al­li­ansen som önske­al­ter­na­tiv för en kommande rege­ring är inte unikt för henne. Det sade ock­så Björklund och det har ock­så An­nie Lööf för­kla­rat att C fö­re­drar. Men om inte för­ut­sätt­ningarna finns har vare sig Sabuni el­ler Liberalerna som par­ti nå­gon an­led­ning att låsa sig för detta. Den slut­satsen är klok och bollar över an­svaret på Ulf Kristersson.

För det är inte Nyamko Sabuni el­ler L som av­gör frå­gan. Ska det bli ett förnyat al­li­ans­sam­ar­be­te måste Ulf Kristersson komma till sam­ma in­sikt som Fred­rik Reinfeldt gjorde när han var ny som par­ti­le­da­re för M. Som största par­ti i ett tänkt sam­ar­be­te måste Mo­de­raterna ”bjuda på” mer än de mind­re par­tierna. Det går inte att gå in i ett sam­ar­be­te som den som ska be­stämma allt och med en över­läg­sen at­ti­tyd mot de andra. Då fun­gerar inget sam­ar­be­te.

Där­för är Kris­ters­sons nu­va­ran­de lin­je, att kri­ti­sera C och L för allt, även det som sak­po­li­tiskt ligger i lin­je med al­li­ans­platt­formen, inte kon­struk­tiv, om han vill bädda för sam­ar­be­te.

På sam­ma sätt ger Sabunis löf­te om en de­mo­kra­tisk pro­cess för att ut­vär­dera sam­ar­be­tet och välja väg in­för valet en chans för Ste­fan Löfven att för­söka för­länga sam­ar­be­tet i mitten – om han kan få S att bli ett mind­re makt­full­kom­ligt par­ti och be­jaka de li­be­rala re­formerna tyd­ligare.

Nå­got över­ras­kan­de har Sabuni öppnat fler dörrar än hon stängt i re­ger­ings­frå­gan.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons