Annons

Elekt­ri­fi­er­ing nog bra men inte som enda al­ter­na­tiv

Opinion Skapar po­li­ti­kerna rätt för­ut­sätt­ningar för olika tek­nik kan fos­sil­bräns­lena snabbt fasas ut.
Opinion • Publicerad 4 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Nyamko Sabuni över­ras­kade nog de flesta när hon gjorde sitt första ut­spel som par­ti­le­da­re om – kli­matet.

Ana­lysen att gods­trans­porterna, som en­samma står för cir­ka en ti­on­del av Sve­ri­ges klimatgasutsläpp, måste för­ändras är det inget fel på. Inte det kon­kreta för­sla­get om en elekt­ri­fi­er­ings­kom­mis­sion hel­ler. Re­dan på­går för­sök med el­vägar och andra tek­niska lös­ningar för att göra det möj­ligt att köra även tunga last­bilar med el. Att på­skynda den ut­veck­lingen är bra.

Annons

Men det får inte bli enda al­ter­na­tivet för de långa trans­porterna. Det finns tek­niska lös­ningar som re­dan fun­gerar och som ock­så är värda att bygga vidare på. Die­sel­for­don kan drivas med för­ny­bart bräns­le istäl­let för fos­sil die­sel och gör i vissa fall så re­dan i dag. I trans­port­sek­torn står för­ny­bara bräns­len för un­ge­fär 20 pro­cent av driv­me­dlen. Bland an­nat ge­nom höjda krav på in­bland­ning av för­ny­bar HVO-die­sel i van­lig die­sel är ut­släppen re­dan på väg att minska.

Pro­blemet är att de lång­sik­tiga vill­koren för sats­ningen på bio­die­sel saknas och där­för är pro­duk­tions­ka­pa­ci­teten för låg. Re­dan är det brist på rent HVO-bräns­le, efter­som den ökade in­bland­ningen är ob­li­ga­to­risk och där­för tar hela näs­tan pro­duk­tionen. Att un­der­lätta för för­ny­bar die­sel är ett snabbare sätt att minska ut­släppen och måste där­för prio­ri­teras.

Se­dan kan tek­nik­valet el­ler tek­nik­mixen av­göras av branschen. Skapar po­li­ti­kerna rätt för­ut­sätt­ningar för olika tek­nik kan fos­sil­bräns­lena snabbt fasas ut.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons