Hälsofarlig kemikalie kan finnas i dricksvatten

Sverige De senaste decennierna har bränder i Sverige släckts med ett hälsofarligt släckskum, PFAS, som kan förorena dricksvatten. Brunnar som misstänks vara särskilt utsatta undersöks nu av Sveriges geologiska undersökning, SGU, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Publicerad 4 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Totalt registrerades 18 000 släckinsatser med det hälsofarliga PFAS-skummet på olika platser i Sverige mellan 1998 och 2015. En dryg tredjedel av dem undersöks nu av SGU.

– Vi samlar information om bränder där man använt mer än tio liter skum, och då rör det sig om cirka 5 300 platser. Och så tittar vi vidare på hur de här föroreningarna kan ha spritt sig framför allt till grundvattnet, säger Lars Rosenqvist, hydrogeolog på Sveriges geologiska undersökning, SGU till Ekot.

PFAS-kemikalierna höjer kolesterolvärdet, försämrar immunförsvaret och misstänks kunna ge cancer. Sedan 2016 har myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) avrått all användning av det farliga brandskummet.

Sedan dess har användningen minskat, men kemikalierna bryts inte ner av naturen och riskerar därför att leta sig ner i grundvattnet eller vattendrag i närheten.

– Till exempel är sandiga eller grusiga jordarter mer genomsläppliga, vilket kan leda till att föroreningen lättare tar sig ner till grundvattnet, säger Lars Rosenqvist till Ekot.

Dricksvatten som förorenats av PFAS-kemikalier har på senare år upptäckts på flera håll i landet, inte minst i områden som ansluter till brandövningsplatser.

2016 beräknade Naturvårdsverket att närmare 300 000 svenskar kan ha utsatts för höga värden av kemikalien genom dricksvattnet - en siffra som förväntas öka.

Genom att använda jordartskartor bedömer SGU risken för att kemikalierna har letat sig ner i grundvattnet eller närliggande vattendrag. Deras riskbedömning redovisas i november.

– Jag kan inte utesluta att man hittar nya platser där det finns anledning att provta vattnet, säger Lars Rosenqvist till Ekot.

Teodor DimbladSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.