Annons

Hon är allsångens okrönta drottning

TYRINGE Ett av många sommartecken torde vara de många allsångskvällar som arrangeras runtom i landet. I Tyringe väntar fyra fullspäckade musikkvällar i Åparken, som i år får besök av långväga artister. Ledare är som vanligt byns egna allsångsdrottning Elisabeth Wrambjer.
Hässleholm • Publicerad 4 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Publicerad i Norra Skånes sommarbilaga 14/6 2019.

– Jag vill verkligen göra detta, säger Elisabeth Wrambjer som sedan 1984 driver Café 21 i Tyringe vid riksvägen med samma namn.

Annons

Och visst är hon imponerande. Med sina 87 år fyllda har hon lett allsångsskvällarna sedan premiären 1992.

Inför varje allsångskväll bygger de själva upp scenen och ordnar så att toalett, elskåp och bord till servering finns på plats.

Annons

– Jag tror att det finns ett behov av att bara få träffas och låta sig roas. Det finns så mycket mörker i vårt samhälle så vi behöver glädjen i musiken, säger Krister Wrambjer när han tänker tillbaka på de snart 27 somrar som allsångskvällarna varit igång.

Trion är emellertid också noga med att inkludera yngre inslag; stjärnor som nu är kända genom TV4:s underhållningsprogram Idol har uppträtt på Åparkens scen innan de slagit igenom nationellt. Rebecca Karlsson, som ställde upp i årets upplaga av Melodifestivalen och Hässleholmssonen Robin Stjernberg, vinnare i samma tävling 2013 har båda intagit parkscenen.

I år får Åparken internationellt besök när Lena Andersson tar sig hela vägen till Tyringe från USA.

Annons

Spelningen, som äger rum den 25:e juli, är dessutom Lena Anderssons enda under sommarens Sverigebesök:

Hon får medhåll av sonen Krister:

bild 1/10
Elisabeth Wrambjer med barnen Karin och Krister. De har alla hållt på med musik så länge de kan minnas.
Elisabeth Wrambjer har inga planer på att lägga av med allsången. För henne känns det fantastiskt att kunna glädsa så många människor i Åparken om sommaren.
Familjen Wrambjer flyttade till Tyringe från Tollarp 1984. Sedan dess har de välkomnat människor till sitt café där de själva står för underhållningen.
Elisabeth Wrambjer ser fram emot ännu en sommar i Åparken och gläds åt den enorma uppslutning som allsångskvällarna drar.
När Karin och Elisabeth Wrambjer inte håller i allsångskvällar, har de spelningar på andra ställen i Tyringe med omnejd. Då och då har de dessutom gästartister på caféet.
I caféet på riksväg 21 i Tyringe har Elisabeth och Karin Wrambjer samlat på sig ett stort arkiv av gamla tidningsurklipp och fotografier.
Energin tycks inte ha något slut när Elisabeth Wrambjer, 87, ställer sig på scen i Tyringe.
En tidsresa. Elisabeth Wrambjer blickar genom sitt arkiv av tidningsurklipp om sig själv och barnen Karin och Krister. Det har blivit en del genom åren.
I caféet finns massor av ting från förr och nu. Det är som ett museum, tycker Elisabeth Wrambjer.
Flera gånger i månaden får de besök av olika grupper. Då dukar de fram kaffe och fika och dekorerar borden med färgglada blommor.
Elisabeth Wrambjer med barnen Karin och Krister. De har alla hållt på med musik så länge de kan minnas.
Elisabeth Wrambjer har inga planer på att lägga av med allsången. För henne känns det fantastiskt att kunna glädsa så många människor i Åparken om sommaren.
Sofia ÅströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons