Elisabeth Wrambjer har inga planer på att lägga av med allsången. För henne känns det fantastiskt att kunna glädsa så många människor i Åparken om sommaren.
Familjen Wrambjer flyttade till Tyringe från Tollarp 1984. Sedan dess har de välkomnat människor till sitt café där de själva står för underhållningen.
Elisabeth Wrambjer ser fram emot ännu en sommar i Åparken och gläds åt den enorma uppslutning som allsångskvällarna drar.
När Karin och Elisabeth Wrambjer inte håller i allsångskvällar, har de spelningar på andra ställen i Tyringe med omnejd. Då och då har de dessutom gästartister på caféet.
I caféet på riksväg 21 i Tyringe har Elisabeth och Karin Wrambjer samlat på sig ett stort arkiv av gamla tidningsurklipp och fotografier.
Energin tycks inte ha något slut när Elisabeth Wrambjer, 87, ställer sig på scen i Tyringe.
En tidsresa. Elisabeth Wrambjer blickar genom sitt arkiv av tidningsurklipp om sig själv och barnen Karin och Krister. Det har blivit en del genom åren.
I caféet finns massor av ting från förr och nu. Det är som ett museum, tycker Elisabeth Wrambjer.
Flera gånger i månaden får de besök av olika grupper. Då dukar de fram kaffe och fika och dekorerar borden med färgglada blommor.
Elisabeth Wrambjer med barnen Karin och Krister. De har alla hållt på med musik så länge de kan minnas.

Hon är allsångens okrönta drottning

TYRINGE Ett av många sommartecken torde vara de många allsångskvällar som arrangeras runtom i landet. I Tyringe väntar fyra fullspäckade musikkvällar i Åparken, som i år får besök av långväga artister. Ledare är som vanligt byns egna allsångsdrottning Elisabeth Wrambjer.

Publicerad i Norra Skånes sommarbilaga 14/6 2019.

– Jag vill verkligen göra detta, säger Elisabeth Wrambjer som sedan 1984 driver Café 21 i Tyringe vid riksvägen med samma namn.
Efter flytten från Tollarp har hon tillsammans med barnen Karin och Krister Wrambjer bland annat varit med i TV4:s ”Hem till Tyringe”, arrangerat välbesökta och omtyckta spelningar i huset och turnerat land och rike runt.
När sommaren står för dörren är det alltså återigen dags för de uppskattade allsångskvällarna i Åparken.
Sonen Krister Wrambjer som spelat trummor sedan barnsben deltar i år under en av allsångskvällarna tillsammans med delar av sitt husband:
– Så länge hon är med så reder det sig, säger han och nickar mot sin mor.

Och visst är hon imponerande. Med sina 87 år fyllda har hon lett allsångsskvällarna sedan premiären 1992.
– Ett år satt hon till och med i rullstol men ville tvunget köra på ändå, skrattar dottern Karin som leder musikevenemanget tillsammans med sin mor.

Inför varje allsångskväll bygger de själva upp scenen och ordnar så att toalett, elskåp och bord till servering finns på plats.
Husvagnen som vanligtvis står på parkeringen utanför kaféet kör de ner till parken varje torsdag. Den fungerar som en loge för artisterna.
– Det är på gammalt vis, berättar Elisabeth Wrambjer och tillägger att det trots enkla medel blir ett uppskattat besök för artisterna som gästat.
– Flera av dem ber om att få komma tillbaka!
Även bland publiken är sångstunderna ett välkommet tillfälle att träffas och bli underhållen. Gästerna reser långa vägar för att ta sig till Tyringe:
– Vi har besökare ända från Kalmar och Karlskrona och det körs bussar hit med folk, berättar Elisabeth Wrambjer.
Vid varje tillfälle beräknas det vara ett snitt på 2 000 personer. Som mest fylldes Åparken en gång av hela 6 000 människor.

– Jag tror att det finns ett behov av att bara få träffas och låta sig roas. Det finns så mycket mörker i vårt samhälle så vi behöver glädjen i musiken, säger Krister Wrambjer när han tänker tillbaka på de snart 27 somrar som allsångskvällarna varit igång.
Målet är att erbjuda underhållning som publiken känner igen och är uppväxta med. Det är viktigt att det är musik på svenska, som åhörarna förstår och kan ta till sig.
– Många av dagens hits är på engelska, säger Elisabeth Wrambjer, som gärna riktar sig till en äldre publik.

Trion är emellertid också noga med att inkludera yngre inslag; stjärnor som nu är kända genom TV4:s underhållningsprogram Idol har uppträtt på Åparkens scen innan de slagit igenom nationellt. Rebecca Karlsson, som ställde upp i årets upplaga av Melodifestivalen och Hässleholmssonen Robin Stjernberg, vinnare i samma tävling 2013 har båda intagit parkscenen.
– Vi har nog en känsla för dem som kommer bli något, säger Elisabeth Wrambjer och ler stort.

I år får Åparken internationellt besök när Lena Andersson tar sig hela vägen till Tyringe från USA.
Sångerskan som slog igenom på 70-talet är mest känd för sin superhit Är det konstigt att man längtar bort någon gång; en låt som allsångsledarna tror att många känner igen.
– Jag var tio när hon slog igenom, minns Krister Wrambjer.
Den svenska stjärnan har aldrig tidigare gästat Åparkens allsångskvällar, något som är viktigt i familjen Wrambjers planerande:
– Vi vill åtminstone ha en artist som aldrig har varit hos oss innan, förklarar allsångsdrottningen.

Spelningen, som äger rum den 25:e juli, är dessutom Lena Anderssons enda under sommarens Sverigebesök:
– Vill man se henne får man helt enkelt ta sig till Tyringe!
Andra artister som intar scenen i Åparken under torsdagskvällarna i juli är Glenn Borgqvist från Brandsta City Släckers, Pether Nilsson samt Emil och Ängla Sigfridsson.
Trots att den enda inkomstkällan vid allsången är programbladet för 20 kronor, vill familjen köra på ytterligare somrar.
– Vi måste ju betala artisterna och vi bygger det mesta själva. Men jag vill verkligen göra detta! avslutar Elisabeth Wrambjer med entusiastisk stämma.

Hon får medhåll av sonen Krister:
– Trots att det stundtals känns som det råder inflation i svenska allsångsunderhållningar finns det bara en person på 87 år som varit igång i snart 27 somrar. Det är unikt.

Dagens fråga

Har du gått på musikskola?

Loading ... Loading ...