Bara under fredagen har såväl räddningstjänsten som Hässleholms vatten fått en handfull samtal om svanar som frusit fast vid Magle våtmark. Men rekommendationen är att bara låta svanarna vara.
– De svanar som inte flyger söderut kan vara extremt passiva under vintern, och ligga och samla energi väldigt länge på isarna. Men det är ytterst ovanligt att de fryser fast, säger Friis.
”Vår slutsats att de mår bra”
Nu vill man informera allmänheten, för att minska risken för missriktade räddningsinsatser.
– Det har varit mycket påringningar, och folk kan ju undra varför vi inte gör något. Men vi försöker lyssna på dem som kan detta, och vår slutsats är att de mår bra. Varenda gång vi åkt ut förr om året har resultatet varit att svanen har rest sig och gått iväg när vi närmat oss och de känt sig hotade, säger Friis.
– Det är trevligt att folk är hjälpsamma, och det vill vi ju också vara. Men man ska inte ge sig ut på de osäkra isarna, man ska inte kasta något mot svanarna eller stressa dem på annat sätt.
Svanungar fryser ofta fast, men lossnar i princip lika ofta.
– De flesta svanungar fryser fast i bröstfjädrarna första gången de kliver ur vattnet och lägger sig på nyis. Men antingen lossnar fjädrarna, eller så får svanens temperatur isen att smälta, säger Friis.
Att rädda djur är ett uppdrag som räddningstjänsten gör vid behov när tillfälle finns. Men ofta klarar sig djuren ur den till synes svåra situationen.
– Det är samma när vi får samtal om katter som fastnat uppe i träd. Vårt råd brukar vara att ringa tillbaka om tre dygn om katten inte kommit ner igen, och det är väldigt få som ringer tillbaka. Katter tycker om träd, och svanar tycker om vatten, säger Friis.
– Man måste ha lite is i magen, om man nu tillåts vara lite rolig. För 99 gånger av 100 mår djuren alldeles utmärkt. Risken är att kommunjägare skjuter friska svanar som bara ligger och vilar.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN