Annons

Bedragare försökte lura Birger via brev

Hässleholm • Publicerad 5 juli 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Birger Nilsson fick ett brev på posten där det påstods att han skulle ärva en stor summa pengar. Foto: Robert Rosén
Birger Nilsson fick ett brev på posten där det påstods att han skulle ärva en stor summa pengar. Foto: Robert Rosén

Mejl där mottagaren lovas pengar om hen skickar över sina kontouppgifter hör inte till ovanligheterna. Att bedrägeriförsöken sker via fysiska brev är däremot desto ovanligare. Det var dock vad som hände Birger Nilsson, 91, från Verum i tisdags.

I posthögen fanns ett brev adresserat från Storbritannien, där avsändaren skrivit att Birger Nilsson ärvt 28 844 000 miljoner pund – närmare 340 miljoner kronor i dagens växelkurs. Nilsson behövde inte mer än att läsa brevet för att förstå att det hela dock handlade om en bluff.

Annons

Kuvertet hade frimärken med drottning Elizabeth II på och avsändaren utgav sig även från att komma från Storbritannien. Brevet var dock på svenska.

Även om han genast förstod att det rörde sig om ett försök till kontobedrägeri valde han att inte polisanmäla händelsen.

Annons

Då ringde du aldrig och polisanmälde det? – Nej, det gjorde jag inte. Jag hade tänkt att låta det va, alltihop, men å andra sidan hade det kunna varit roligt att forska i vad det är för ena djävlar.

Bedrägeriförsöket är det första 91-åringen drabbats av, även om han inte är obekant med fenomenet. Han tror inte heller att han är ensam om att ha blivit utsatt.

Robert Rosén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons