Annons

Bedrägeriförsök via brev nytt sätt att luras

HÄSSLEHOLM Att bedrägeriförsök sker även via fysiska brev, som det Birger Nilsson i Verum fick i brevlådan, är en nyhet för Thomas Johansson vid polisens bedrägerisektion i Region Syd.– Jag har inte varit med om detta förut, säger han.
Hässleholm • Publicerad 5 juli 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
91-årige Birger Nilsson lät sig inte luras när han fick brev om att han hade ett stort arv att vänta. Foto: Robert Rosén
91-årige Birger Nilsson lät sig inte luras när han fick brev om att han hade ett stort arv att vänta. Foto: Robert Rosén

Thomas Johansson, utredningsledare i polisområde Region Syd för operation Dimma, polisens särskilda satsning mot bedrägeriförsök mot äldre, är van vid anmälningar som handlar om bedrägeriförsök via telefon och mejl.

Brevvarianten känner han inte igen, men han tror inte det är en metod som kommer att bli omfattande.

Annons

– Ofta brukar de här som mejlar skicka till hur många som helst. Att skicka vanliga brev känns som ett väldigt komplicerat tillvägagångssätt, så ja, det är kanske ett nytt sätt men jag tror inte det kommer bli den omfattningen som det är när man ringer upp eller skickar mejl. Men det är bara en spekulation från min sida, säger han.

Om man får ett sådant här brev, ska man göra en polisanmälan?

– Det kan man absolut göra och det är egentligen för att vi ska kunna se ett modus eller kanske, om någon blir lurad, att vi kan se en röd tråd i detta, säger Thomas Johansson.

Bedrägeriförsök som sker genom att personer ringer till äldre och försöker få dem att lämna ut sina koder eller logga in på sina bankkonton, i syfte att komma åt deras pengar, har varit ett stort problem sedan hösten 2017.

Sedan september 2018 har polismyndigheten betraktat det som en särskild händelse och kraftsamlat mot ”vishing” (som står för voice-phishing, det vill säga att muntligt fiska efter lösenord, reds. anm.).

Arbetet har gett resultat.

– I augusti förra året låg det brottsvinster i Sverige på nästan 40 miljoner i månaden. Efter att vi gjort denna insatsen var vi i april nere på brottsvinster på cirka fyra miljoner i månaden. Så det har hjälpt, säger Thomas Johansson.

I Region Syd har två personer i ett nätverk, eller kluster som polisen kallar det, som försökte lura äldre på pengar dömts till drygt två års fängelse för grovt bedrägeri.

– Det sitter sedan i februari även tre personer i ett annat kluster häktade och vi jobbar aktivt mot ett tredje för tillfället, säger Thomas Johansson.

Vilka råd kan du som polis ge till människor som blir utsatta för den här sortens bedrägeriförsök?

– Man ska aldrig på någon annans uppmaning ge ut koder eller logga in på bank eller annat med sitt bank-id eller mobila bank-id. Och får man brev hem, tänk på det gamla talesättet: ”låter det för bra för att vara sant är det inte sant”. Man ska aldrig föra över pengar och inte heller ta emot pengar, om du inte vet vad det handlar om, för då kan du bli misstänkt för penningtvättsbrott. Gör du inte det händer det ingenting.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons