Annons

Sommarlovet öppnar för brist på jämlikhet

Hässleholm Så var det semester igen.
Hässleholm • Publicerad 5 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Så var det semester igen. Eller?

En rapport från LO visar att jämlikheten brister i skolbarnens sommarlov. Således kan en oroande hög procentsiffra av barn i arbetarfamiljer inte resa någonstans på sommaren. I gruppen tjänstemän närmar sig samma kategori noll procent.

Annons

Barn som tvingas tillbringa sommarlovet i sin hemmiljö bor i regel i flerfamiljshus, inte sällan i dystra hyreshuskroppar i förortsmiljöer. Har de tur finns det ett bassängbad i närheten men oftast finns det ingenting som kan jämföras med vad som erbjuds barn i bättre bemedlade familjer.

Särskilt illa beskrivs läget för de barn vars föräldrar saknar fast anställning och arbetar som vikarier eller har visstidsanställningar. De har i regel inte råd att ta någon semester alls, konstaterar LO:s utredare.

Från min egen skoltid minns jag lärarinnans fråga när vi återsamlats efter sommarlovet:

- Vad gjorde ni i somras, barn? Tänk om ni skulle skriva en uppsats om ert sommarlov.

Jan vars pappa var chef för kraftbolaget skrev (och skröt) om familjens sommarvilla i Båstad. Men vi andra? På sin höjd hade någon besökt Öland och sett ”kungens sommarslott” eller lassat hö på mormor och morfars gård i Småland.

Torftig sommar redovisades av barn till egenföretagare, som liksom nu inte har lagstadgad semester alls. Då kunde man bara svara eller skriva ”Ingenting särskilt”. Några skrev och berättade ändå. Man kan ju hoppas att fabulerandet grundlade en och annan författarkarriär.

Kan sådana obalanser undvikas? Ja, i någon mån. Nu ropar jag inte på insatser av skattefinansierade verksamheter utan av det stora Organisations-Sverige. Vore det inte en idé att allmännyttiga bostadsföretag, humana privata fastighetsägare och hyresgästföreningar tillsammans med LRF erbjuder en dags vistelse i närliggande landsbygdsmiljö för samtliga barn i utvalda hyreshusområden?

Varför inte på en lantgård där barnen under ansvarsfull ledning av vuxna morsar på djur i stallar och ladugårdar. Eller hos en spannmålsbonde där de får sitta i traktorhytt, bese maskiner och annat som hör till ett modernt jordbruk. Kanske finns det i närheten grönsaksodlingar där de bjuds på primörer, glass och fika.

Desto bättre om det tillgängliggörs bad eller fält där ungarna fortfarande under tillsyn av vuxna plockar jordgubbar, körsbär och annat gott som de arrangerande organisationerna bekostar så att värdfolken inte blir ekonomskt lidande på gästfriheten. Låter det roligt? Det kan bara barnen själva svara på. Låter det storslaget? Nej, knappast. Låter det lärorikt? Ja, nog borde ungarna få en lektion om klimatets följdverkningar med i fruktpåsen. Eller blir det alltför Astrid Lindgren-romantiskt och gammaldags? Ja, varför inte. För det tror jag inga barn skulle ha något emot.

Jämställdhet är ett ofta begagnat ord i debatten. Gärna det för det råder fortfarande obalanser mellan män och kvinnor. Däremot förefaller ordet jämlikhet vara på väg ut ur det offentliga samtalet trots att klassamhället har högkonjunktur. Men av de barn som inte gynnas av upplevelserika sommarlov finns det en sorgligt stor andel barn tilll ensamstående fattiga mödrar. Där tangerar bristerna på jämställdhet och jämlikhet varandra.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons