Annons

Veteran-VM är både tävling och semester

Sport Bara för att zenit av den aktiva karriären passerats betyder det inte att en internationell karriär behöver vara utesluten. En kvartett orienterare från Hässleholms OK som är med och gör upp i veteran-VM i Lettland är beviset på det.
Sport • Publicerad 5 juli 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Kvartetten Sven-Inge Svensson, Helena Kristiansson, Ann-Charlotte Jensen och Kenneth Lindborg försvarar Hässleholms OK:s färger när veteran-VM avgörs i Riga, Lettland, med början på lördag. Foto: Robert Rolf
Kvartetten Sven-Inge Svensson, Helena Kristiansson, Ann-Charlotte Jensen och Kenneth Lindborg försvarar Hässleholms OK:s färger när veteran-VM avgörs i Riga, Lettland, med början på lördag. Foto: Robert Rolf

Närmare 4 000 löpare är anmälda till det stundande veteran-VM i orientering som avgörs i Riga, Lettland, och fyra av dem kommer från Hässleholms OK. Kvartetten Ann-Charlotte Jensen, Helena Kristiansson, Sven-Inge Svensson och Kenneth Lindborg tänker mäta sina krafter med andra orienterare, eller hur tänker de.

– Vi är mest med för att delta, men Sven-Inge vill nog gärna placera sig, säger Helena Kristiansson och får ett pillemariskt leende till svar av Sven-Inge.

Annons

– Det är väl klart att man vill placera sig så bra som möjligt. Först gäller det att ta sig till A-finalen sen i finalen kan ju allt hända, säger Sven-Inge som kom elva på långdistansen i H65 vid fjolårets VM i Danmark.

Siktet är inställt på att förbättra det resultatet väl medveten om att konkurrensen är både stor och hård.

– Det är 370 anmälda i min klass, och en sån som Sigurd Dähli är ju oerhört svår att rå på, säger Sven-Inge.

Just Sven-Inges klass H65 och klasserna över, H70 och H75, är de som samlat flest löpare. Kanske något oväntat när det är klasser från 35 år, men det finns en förklaring.

– När de kommit över 65 år så har de slutat jobba och så, och det är många som tar det som en kombinerad resa med att tävla och ha semester. Det här är ett sätt att umgås också, säger Sven-Inge.

– Ja, man måste hinna se lite av staden, säger Kenneth som inte har så stora förhoppningar på sitt egna deltagande på grund av att han har en spökande ischiasnerv.

– Jag ser mest fram emot nästa år när jag går upp i H80 för då blir det lite kortare banor, säger Kenneth och skrattar.

Just banorna är egentligen det som kvartetten fasar för mest.

Sprinten går mitt inne i de gamla delarna av Riga, och de fyra vet vad som kan vänta dem.

– Det är gränder och annat som gör det svårt. Till exempel så var det så mycket publik i fjol, framför allt japaner, som gjorde att det var svårt att se vissa gränder, säger Ann-Charlotte Jensen.

Annons

Helena Kristiansson menar att stresspåslaget i en sprint är mycket större än när det gäller medel- eller långdistans.

– Det handlar om så små marginaler för att ta sig vidare därför gäller det att ta snabba beslut istället för att stå och tveka var man ska springa, säger Helena som får något oroligt i ögonen när terrängen för medel- och långdistanserna kommer på tal.

Hur är terrängen ni ska springa i?

– Man kan väl säga att det är strandterräng som liknar den i Åhus. Det kan väl vara kul att sprina där, men det brukar inte gå så bra för mig, säger Helena.

Vad är det som gör den terrängen så svår?

– Om man springer fel så är det svårt att läsa in sig igen, säger Kenneth.

– Det ställer stora krav på orienteringssäkerheten, säger Sven-Inge som konstaterar att de inte har några motståndare utan bara medtävlare och att det aldrig går att skylla på någon annan än sig själv om det görs några missar.

Tävlingarna drar igång på lördag med sprintkval och på söndag går finalerna. Sedan är det vilodag på måndag innan det på tisdag är kval för medel- och långdistanserna.

På onsdag är det final på medeldistans och på fredag avgörs finalen på långdistans – distansen där Sven-Inge Svensson tänkt sig slå sig in bland de tio bästa.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons