En vecka i rädslans och modets tecken

Kultur och Nöje Nöjes- och kulturredaktionen om det bästa från veckans program av Sommar i P1. I dag är det Pernilla Ekdahls tur.
Publicerad 6 juli 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Pernilla Ekdahl. Arkiv
Pernilla Ekdahl. Arkiv

Veckans Sommar i P1

Utan att vara medveten om det satte författaren Jonas Hassen Khemiri i sitt program an tonen för en vecka av Sommar i P1 då rädsla var en ofta återkommande känsla. Självutlämnande berättade han om hur han, som alltid varit rädd av sig, under en period lät rädslan styra hans liv. Eller kanske snarare, fick hans liv att gå i stå. Hassen Khemiri var rädd för allt. Rädd för att skriva, rädd för att bli kär, av rädsla för att bli lämnad, och rädd för att lita på människor. När en nära vän dör river han allt han skrivit, börjar om och skriver sin första roman på nio år.

Numera kallar han sig själv ”fucking modig” – inte för att han inte är rädd utan för att han lånar mod av modigare människor i sin närhet. Han lämnar oss lyssnare med en uppmaning om att göra detsamma – att låna mod där vi kan finna det.

Rädsla kan också användas för att böja omgivningen efter sin vilja. Det konstaterade Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg i sitt sommarprogram, där den demokratiska rättsstaten och de hot den står inför, fick stort fokus. Hon beskrev en värld där antalet demokratiskt styrda länder minskar och där statsledare skrämmer upp sin befolkning genom att utmåla den egna nationen som ett land i kris för att få igenom lagar och åtgärder som bit för bit inskränker våra mänskliga rättigheter.

Hon talade också om hur rädsla påverkar retoriken i såväl sociala medier som i det allmänna politiska samtalet i en riktning som gör att man steg för steg distanserar sig från principen om alla människors lika värde. ”Rädslan är en mycket dålig rådgivare”, citerade hon FN:s tidigare högkommissarie för mänskliga rättigheter, prins Zeid bin Ra’ad.

Det var också rädsla som fick Caroline Farberger, vd för Ica Försäkringar, att leva nästan 50 år som man, trots att hon tidigt identifierat att hon hade fötts i fel kön. Rädsla för omgivningens reaktioner, för att bli utstött och för hur frun och barnen skulle påverkas om hon levde som hon egentligen ville.

Hockeyproffset Niklas Lidström berättade om sitt liv i NHL och om den prestationsångest, rädslan för att misslyckas, han kände först som rookie på jakt efter en plats i Detroit Red Wings och senare som lagkapten, där pressen på att leverera var hög. Och modeskaparen Carin Rodebjer berättade bland annat om hur hon genom livet vänt sig till starka kvinnliga förebilder för att våga satsa på sin dröm.

Nästa gång jag själv fegar ska jag försöka tänka på Jonas Hassen Khemiris slutord: ”För kom ihåg, det riktigt feta i livet ligger där och väntar på dig, på andra sidan rädslan”..

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.