Annons

Ett jätteland i förändring

Personligt Per-Martin och Gunnel Hjort har ett långt förhållande till Kina.
Personligt • Publicerad 6 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

För 18 år sedan, 2001, bestämde sig Per-Martin och Gunnel Hjort för att lämna Vinslöv för att flytta till miljonstaden Ningde i Kina.

Både Per-Martin och Gunnel växte upp i Etiopien och på 1980-talet bodde de även i Kenya. Efter en lång tid hemma i Göinge hade de tröttnat på vardagen som gymnasielärare respektive museiinformatör. Istället lockade en annons från Svenska kyrkan om att bli högskolelärare i engelska i Kina.

Annons

Sagt och gjort. Det blev en flytt till ett land de aldrig besökt tidigare. Först 2012 kom de att återvända permanent.

– Jag hade ju inte tänkt Kina, utan någon tjänst i Helsingborg eller sådär, säger Gunnel, med ett skratt, om den oväntade flytten.

De många åren i det väldiga landet i öst märks också av på fikabordet. Svenskt kaffe samsas då inte med traditionella fikabröd, utan istället ställs skålar med apelsin, jordgubbar och tomater fram.

– Det är väldigt vanligt att man som gäst i ett hem i Kina får lite frukt istället, förklarar Gunnel.

Bakgrunden till Norra Skånes besök i den lilla lägenheten i Hässleholm är parets senaste Kinabesök. Efter att ha arbetat i landet 2001 till 2004 samt 2006 till 2012 har de återvänt för privata besök i snitt varannat år. I våras var det återigen dags, den här gången på uppdrag av den tidigare arbetsgivaren, Svenska kyrkan.

Vid besöket i april utvärderade Per-Martin och Gunnel vad som hänt med deras tidigare studenter samt hur det ser ut i dagens Kina. Att landet, med 1,4 miljarder invånare, genomgått stora förändringar under de senaste 18 åren är föga förvånande. Enligt Per-Martin och Gunnel är skillnaderna också märkbara sedan deras senaste besök, 2017.

– Utifrån vår tidigare erfarenhet verkar det ha blivit mer reserverat och återhållsamt. Människor var inte så öppna och intresserade. Vi blev väldigt väl behandlade men det var inte den här öppenheten som funnits tidigare, då man sa några få ord på kinesiska och de blev väldigt glada, säger Gunnel som dock vill betona att det senaste besöket bara varade i två veckor.

– De har ju kommit ikapp och på många sätt även förbi, oss. Det är inte så intressant med västerlänningar längre, fyller Per-Martin i.

Sedan Per-Martin och Gunnel besökte Kina första gången 2001, har landet tagit väldiga steg. Dels vad gäller det materiella, men framförallt vad gäller det tekniska.

I dag ligger Kina långt framför västvärlden vad gäller teknik. Identiteten är kopplad till smartphones och där är ansiktsigenkänning i såväl telefonerna som vid trafikljusen,

Annons

– Det är lite synd att Kina går åt fel håll. Istället för att bli ett mer öppet och mänskligare samhälle tycker jag tekniken har gjort att det blivit ett odrägligt samhälle, med all den övervakningen, säger Per-Martin.

En nyckel till det mer stängda Kina är enligt paret president Xi Jinping, som tillträdde 2012.

– De skrattade ju lite åt de här ledarna som var tidigare. Men nu är det inte alls så. Det är allvar nu, säger Per-Martin om en verklighet där politikerna inte kritiseras.

De är noga med att poängtera att presidenten gjort mycket bra, exempelvis inom antikorruption, men samtidigt har Kina under hans styre skärmat av sig för omvärlden och den religiösa förföljelsen i landet har trappats upp.

– Kommunistpartiet ska nog vara det största. Man får inte ha någon annan idé att relatera till, som är större, säger Gunnel fundersamt.

Kinas framfart, till att i dag vara en internationell stormakt på flera områden, har gjort att paret Hjort upplever att de inte ser upp till västvärlden på samma vis.

– Det är absolut nånting som hänt i samhället, säger Per-Martin.

Paret har en lång bakgrund i Kina, med ett kärt förhållande till landet och många vänner i detsamma. Om de någon dag kommer återvända låter de dock vara osagt.

– Varje gång vi har varit i Kina har jag tyckt det varit jätteskönt att komma hem, men jag har samtidigt känt att jag ska dit igen. Men den här gången kände jag att jag inte var jättesugen på att åka tillbaks, säger Per-Martin.

Gunnel är däremot inte av samma åsikt.

Annons

– Jag tänker att om fem år vill man gärna tillbaks och träffa de här människorna. Då kanske det har förändrats igen.

bild 1/3
Per-Martin och Gunnel Hjort.
Foto: Robert Rosén
Framtiden får utvisa om det blir fler kinaresor för Gunnel och Per-Martin Hjort.
Foto: Robert Rosén
Per-Martin och Gunnel Hjort i hemmet i Hässleholm.
Foto: Robert Rosén
Per-Martin och Gunnel Hjort.
Foto: Robert Rosén
Framtiden får utvisa om det blir fler kinaresor för Gunnel och Per-Martin Hjort.
Foto: Robert Rosén
Fakta:

Namn: Per-Martin och Gunnel Hjort

Ålder: 72 respektive 68 år.

Bor: Centralt i Hässleholm.

Familj: barn och barnbarn.

Yrke: Pensionärer. Arbetade dessförinnan som högskolelärare i Kina.

Aktuella: Gjorde nyligen sitt senaste besök i Kina.

Robert Rosén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons