Annons

För­ny­bar ener­gi trumfar nu kolet på marknaden

Opinion Kol­eld­ningen har minskat så myc­ket att för­ny­bara ener­gi­käl­lor i ap­ril ge­ne­rerade mer el­e­ner­gi än kol, för första gången i USA.
Opinion • Publicerad 6 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Pres­i­dent Trump har lovat att kol­kraften ska gynnas och bland an­nat tvingat mil­jö­myn­dig­heten EPA att för­ändra reglerna till för­mån för kol.

Ändå har 50 kol­kraft­verk stängt se­dan Trump till­trädde som pres­i­dent. Till yt­ter­me­ra vis­so har kol­eld­ningen minskat så myc­ket att för­ny­bara ener­gi­käl­lor i ap­ril ge­ne­rerade mer el­e­ner­gi än kol, för första gången i USA.

Annons

Kolets öde är be­seglat av mark­naden, kom­men­terade Michael Webber, ener­gi­ex­pert på uni­ver­si­tetet i Texas.

Sol, vind och vat­ten bi­drog med 23 pro­cent av el­kraften me­dan kolet stod för bara 20 pro­cent.

Men fort­fa­ran­de är olja och gas de största ener­gi­käl­lorna i USA, vilket är ohåll­bart om kli­mat­målen från Paris­av­talet ska nås.

Ock­så i andra delar av världen ökar de för­ny­bara ener­gi­slagen sina an­delar. Det gäller ock­så Sverige. Här pro­du­ceras nu lika myc­ket vindkraftsel som i Danmark och Norge till­sam­mans. Fram till 2015 var det Danmark som var vind­krafts­fö­re­gång­a­ren i Norden.

Det in­ne­bär att den svenska el­ex­porten ock­så når nya re­kord­ni­våer. Bland an­nat ökar ex­porten till Fin­land, där den femte kärn­krafts­re­ak­torn blivit flera år för­senad.

Un­der det första halv­året pro­du­ce­rade de svenska vind­kraft­verken drygt 10 te­ra­wattim­mar el, en ök­ning med nära 40 pro­cent.

Ut­bygg­naden fort­sätter. Sjunkande kost­nader ökar vind­kraftens kon­kur­rens­kraft.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons