Annons

IFK tog semester med seger

Sport • Publicerad 6 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

IFK-tränaren Jonas Jönsson pratade inför matchen att han ville se sitt lag visa att de tagit kliv och utvecklats under de tre månader seriespelet pågått, och att nyckeln till seger mot Berga var att stoppa deras omställningar där de fyller på med många spelare. Exakt det var också vad han fick se under 90 minuter plus tillägg på Österås.

– Vi hade pratat mycket om det inför matchen, och det var härligt att se killarna göra det vi sagt. Jag tycker att vi är klassen bättre än Berga i dag, framför allt i andra halvlek, och vi hade mer spets både framåt och bakåt, säger Jonas Jönsson som inte bara var nöjd med de tre målen utan kanske framför allt försvarsspelet över hela planen.

Annons

– Vi har rätt spelare i duell och sen nästa spelare i duell, och de får aldrig spela ostört. När matchen sen står och väger i andra halvlek och den ska avgöras så har vi inte släppt in något skitmål längs vägen vilket varit fallet i tidigare matcher.

Vad är anledningen till att det var så bra?

– Om man jämför med matchen mot Räppe så är vi mycket aktivare, jobbare hårdare och får tidigare press på bollhållaren.

Berga är kända för att spela en tung och fysisk fotboll, men även detta bemästrade IFK denna lördagseftermiddag.

– De är ju jobbiga att möta och deras forward är dryg. Vi vet att så fort han släpper boll så kommer det hur mycket folka som helst, men vi får stopp på det ofta, säger Jonas Jönsson berömmande.

För att inte hamna i samma sits som mot Räppe senast där IFK sjönk för lågt för tidigt hade Jonas Jönsson ett par extra ögon igång.

– Vi hade en på läktaren som satt och läste av om vi tappade löpmeter, och var det på väg att bli fallet så var vi redo att göra byten hela tiden. Det handlade inte om att ändra något utan att ligga kvar rätt, förklarar Jonas som som så många gånger förr under den här säsongen fick se sin guldklimp och skyttekung Mike Andrew frälsa IFK Hässleholm.

Efter en mållös första halvlek, där IFK ändå var det lag som hade några halvchanser som kunde blivit farliga, spräckte Andrew nollan i den 58:e minuten. Framspelad av Philip Bengtsson och Theo Ekström flyttade han bollen i skottläge, och på skyttekungens vis satte han bollen tätt intill Bergamålvakten Oscar Johanssons högra stolpe

Sedan dröjde det till matchens sista tio minuter innan det definitiva avgörandet kom.

Ikose Abelto hade bara varit på plan i fem minuter när han i den 81:a minuten gjorde 2–0.

Annons

Hade ni sagt något till honom för han rusade rakt ut till er efter målet?

– Jag vet inte. Det är Chadie som ger instruktioner så jag vet inte vad han eventuellt sagt, men vi har haft ett bra snack med Abelto i veckan. Och nu få komma in och avgöra och göra första målet på länge, säger Jonas Jönsson som i matchens sista ordinarie minut fick se Mike Andrew göra sitt 19:e mål för säsongen och fastställa slutresultatet till 3–0.

– Fem av de sex senaste har gett poäng varav fyra segrar så det är bra. Det ska bli skönt med lite ledigt nu för det är många slitna kroppar just nu.

bild 1/3
Målskyttarna Mike Andrew och Ikose Abelto jublar tillsammans. Foto: Stefan Sandström
Mike Andrew grattas av Mohammed Hamdan och Mustafa Owaid. Foto: Stefan Sandström
Jonas Jönsson, tränare i IFK Hässleholm. Foto; Stefan Sandström/Arkiv
Målskyttarna Mike Andrew och Ikose Abelto jublar tillsammans. Foto: Stefan Sandström
Mike Andrew grattas av Mohammed Hamdan och Mustafa Owaid. Foto: Stefan Sandström
Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons