Annons

KRÖNIKA: Bragdbrons mot lejo … tamkatterna

Sport Grattis Sverige!
Sport • Publicerad 6 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Grattis Sverige! Vi har fått ännu en bragdmatch att lägga till det digra framgångsarkivet i svensk idrott och ett nytt 1994 att leva länge på. Det svenska landslagets kampmoral och förmåga att med helt tomma energidepåer fortsätta stå emot ett alltmer desperat England var makalöst imponerande och bilderna från detta VM kommer vi att kunna leva länge på, minst lika länge som på bronsmedaljerna från just -94.

De första 30 minuterna av bronsmatchen var, precis som under semifinalen mot Holland, nästan overkligt bra av blågult. Sverige dominerade matchen helt, närmast lekte in målen och det såg ut att vara betydligt mer troligt med ett 3-0 än en engelsk kvittering. Sedan hände något och matchbilden svängde, de engelska spelarna växlade upp samtidigt som blågult, av ganska naturliga skäl, föll tillbaka ner i banan.

Annons

Asllani tokdominerade förresten så länge hon kunde spela och det kan inte överskattas hur viktigt det var för Sverige att hon ändå kunde starta matchen och dessutom bidra med sitt snygga mål. Hon är så nära Zlatan svensk landslagsfotboll kan komma i dag. Fast med mycket större arbetsmoral.

Resten av matchen blev en riktig rysare, där Sverige fick bevisa att moral, laganda, offervilja och vinnarskalle är lika viktiga ingredienser som passningskvalitet och teknik i den här sporten. De engelska spelarna surrade mellan varven som ilskna bålgetingar, eller arga norrländska mygg, runt det svenska straffområdet. Men de lyckades bara få in ett regelrätt mål – och bytena i den andra halvleken gjorde faktiskt ingen avgörande skillnad, trots att det pratas om vilka fantastiska spelartyper laget hade på bänken.

Till sist, man är ju inte mer än människa, var det extra kul att Sverige vann mot England eftersom några engelska spelare efter Sveriges semifinal mot Holland toksågade den matchen i media och påstod att de skulle ha besegrat båda lagen hur lätt som helst och att bronsmatchens utgång därmed var given. ”Lejoninnorna”, som de engelska landslagsspelarna kallas, skulle äta upp Sverige utan större problem.

VM-bronset är förstås en bragd, eftersom de flesta experter tonat ner de svenska chanserna rejält inför mästerskapet. Det hette att fotbollsvärlden utvecklats på damsidan och att Sverige inte hängt med – en åttondelsfinal skulle vara maximal utdelning för det här laget.

Annons

Ingen har sprungit ifrån det svenska damlandslaget. Det är den slutsatsen vi kan dra i dag.

Artur G BlidingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons