Annons

Ny våg av tullar hotar eko­no­misk ut­veck­ling

Opinion WTO visar i sin senaste rap­port om G20-ländernas han­dels­po­li­tik att handelsbegränsande åt­gärder har ökat myc­ket kraf­tigt det senaste året.
Opinion • Publicerad 6 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Pres­i­dent Trump har blivit sym­bolen för höjda tullar och han­dels­krig. Han in­förde tullar på stål och alu­mi­ni­um mot EU och har hotat med tullar på bilar och, senast, på bland an­nat ost och oliver.

Kina har drabbats av ännu mer om­fat­tan­de tullar och mer kommer om inte Kina ger ef­ter för USA:s krav bland an­nat på större re­spekt för pa­tent­rät­tig­heter. Yt­ter­li­ga­re tull­höj­ningar har skjutits upp ef­ter att ­för­hand­lingar ska komma igång igen nästa vecka.

Annons

Kan­ske kan en upp­gö­rel­se med Kina ligga inom räck­håll efter­som Trump gär­na vi kun­na visa upp nå­got han kan fram­ställa som en för­hand­lings­fram­gång när val­rö­rel­sen in­leds.

Trump är inte en­sam om att höja tullar, även om hans ag­gres­siva han­dels­po­li­tik och de svar den lett till har satt sin prä­gel på världs­han­deln. WTO visar i sin senaste rap­port om G20-ländernas han­dels­po­li­tik att handelsbegränsande åt­gärder har ökat myc­ket kraf­tigt det senaste året. Ni­vån ligger på näs­tan fyra gånger den ge­nom­snitt­liga se­dan 2012.

WTO:s upp­gift är att un­der­lätta han­del och mot­verka handelsbegränsande åt­gärder, och WTO-chefen Roberto Azevêdo upp­manade G20-länderna att minska spän­ningarna inom han­dels­po­li­tiken.

Tullar och andra han­dels­be­gräns­ningar leder till säm­re eko­no­misk ut­veck­ling. Där­för borde Trump lyssna till WTO-chefen.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons