Foto: Carmen Jaspersen/dpa via AP/TT

Polisens uppmaning till allmänheten: ”Låt sälarna vara ifred”

Polisen översköljs just nu av samtal från människor som tror sig se övergivna sälkutar längs med Skånes kust. Men sälarna är inte övergivna och människors ingripanden kan få förödande konsekvenser.

Det är säsong för sälkutar och från flera håll längs med Skånes kuster rapporteras siktade sälar på stränder och i vattnet. Något som fått många att reagera med oro i tron att sälkutarna är övergivna av sina föräldrar.
– Sälungarna är inte övergivna. De väntar helt enkelt på sina mammor som är och letar efter mat, men när det är människor i närheten så vågar sig mammorna inte fram, säger Evelina Olsson på Skånepolisen.

”Sälungarna lämnas kvar på stränderna då de inte är simkunniga och det är inte ovanligt att mammorna är borta i flera timmar, ibland upp till flera dagar, innan de kommer tillbaka och matar ungarna.” skriver polisen på sin hemsida.
– Vi har haft uppgifter om att människor som lyft ner sälungarna i vattnet eller tagit selfies med dem, säger Evelina Olsson.
Människors närvaro stressar också kutarna och det är viktigt att hålla avstånd.
– Beundra gärna de söta ungarna, men håll minst 100 meters avstånd. Det är de rekommendationer vi fått av experter, säger Evelina Olsson.

På söndagskvällen avlivades en sälunge som övergivits på en strand i Helsingborg. Polisen skriver på sin hemsida att allmänheten inte respekterade 100-metersavståndet, vilket kan ha bidragit till att ungen övergavs.