Annons

Är Alliansen död nu?

Opinion När Almedalens po­li­tiska vecka nu av­slutats kan det finas an­led­ning att för­söka sum­mera in­trycken.
Opinion • Publicerad 8 juli 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Nyamko Sabuni (L) tog klart av­stånd från SD.                 Foto: TT
Nyamko Sabuni (L) tog klart av­stånd från SD. Foto: TT

När Almedalens po­li­tiska vecka nu av­slutats kan det finas an­led­ning att för­söka sum­mera in­trycken.

Kli­mat- och mil­jö­frå­gorna var det största äm­net mätt i hur många se­mi­na­ri­er som ordnades med håll­bar­het som tema lik­som i vad som togs upp i par­ti­le­da­rnas tal. Det vore fel att kalla det en Gre­ta Thunbergeffekt för många par­tier har se­dan länge ett starkt mil­jö­en­ga­ge­mang, men hennes in­ter­na­tio­nella upp­märk­sam­het har gjort det svårare för även mind­re mil­jö­med­ve­tna par­tier att gå förbi kli­matet.

Annons

Det ordnades nå­got fär­re se­mi­na­ri­er i år än för­ra året, och det mest upp­märk­sammade mö­tet hölls inte i Vis­by. Det var istäl­let en ar­bets­lunch där Ebba Busch Thor och Jim­mie Åkesson dis­ku­terade vad de kan tänkas ha ge­men­samt på olika po­li­tiska om­rå­den, bland an­nat in­vand­rings­po­li­tiken. Det satte SD i po­li­tiskt fo­kus som par­tiet inte varit se­dan valet.

Störst in­tres­se av par­ti­le­da­rna väckte för­stås ny­valda Nyamko Sabuni, som ägnade sitt tal mind­re åt po­li­tik, mer åt att pre­sen­tera sig själv. Hon är den första par­ti­le­da­ren med af­ri­kansk bak­grund och kom hit som kvot­flyk­ting. Det har upp­märk­sammats för­vå­nans­värt lite. Men att en po­li­ti­ker med den bak­grunden kan bli par­ti­le­da­re utan särskilt många höjda ögon­bryn är värt att notera, lik­som att hon bara ge­nom sin per­son kan ut­göra en fö­re­bild för många unga med mörkare hud­färg.

Sabuni tog klart av­stånd från Sve­ri­ge­de­mo­kra­ter­nas po­li­tik och avvisade att L skulle kun­na sam­ar­beta med par­tiet, i tyd­lig kon­trast till Busch Thor. Den senare avvisade kravet från Sabuni och An­nie Lööf om att hon måste välja mel­lan SD och Alliansen och död­för­kla­rade istäl­let Al­li­ansen för över­skåd­lig fram­tid. Det in­ne­bär att hon valt SD-sam­ar­be­te, vilket även hennes po­li­tiska bud­skap i Al­me­da­len un­der lör­dagen pekade på.

Att ja­nu­a­ri­av­talet visat sig fun­gera så bra hit­tills och hyllades av både Lööf och Sabuni, tyder ock­så på att det dröjer in­nan nå­got nytt al­li­ans­sam­ar­be­te blir ak­tu­ellt.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons