Annons

För­in­tel­se­mu­se­um bör läggas i Malmö

Opinion Malmö har särskilt upp­märk­sammats för många an­grepp på ju­dar.
Opinion • Publicerad 8 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

I tors­dags be­slutade rege­ringen att en ut­re­da­re ska till­sättas för att ta fram för­slag om ett mu­se­um över För­in­tel­sen.

Det be­hövs. Ännu finns det överlevare från För­in­tel­sen, ex­em­pel­vis Hédi Fried och Emerich Roth, som före som­maren till­delades Stu­die­för­bundet Vux­en­sko­lans Sokratespris. Men överlevarnas ål­der gör att det inte går att räkna med att de särskilt länge till kan vittna på sko­lor och olika sam­man­komster om vad som hänt.

Annons

Där­för är det vik­tigt att kun­skapen om folk­mordet på ju­dar, romer och andra grupper förs vidare bland an­nat ge­nom ett mu­se­um, som kan be­rätta både om För­in­tel­sen i stort men ock­så om vad som hände i Sverige, så­väl an­ti­ju­diska ak­tioner som vad Sverige gjorde för att rädda ju­dar från Danmark och Norge och ef­ter kriget överlevare från ut­rot­nings­lä­gren.

Då­va­ran­de stats­mi­nis­tern Gö­ran Persson gjorde för 20 år se­dan en vik­tig folk­bild­nings­in­sats ge­nom kam­panjen ” ... om detta må vi be­rätta”, och att ett mu­se­um nu ska in­rättas är en bra upp­följ­ning på den­na.

An­ti­se­mi­tismen har rötter flera hund­ra år till­ba­ka och finns runt om i Europa lik­som på andra kon­ti­nenter. Där­för är det nöd­vän­digt att fort­sätta be­kämpa den. Malmö har särskilt upp­märk­sammats för många an­grepp på ju­dar och bland an­nat där­för borde det vara själv­klart att för­lägga för­in­tel­se­mu­se­et till Malmö.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons