Annons

Osten grillas i media

Hässleholm • Publicerad 8 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Varje år dör cirka 700 000 personer på grund av antibiotikaresistenta bakterier och till år 2050 beräknas siffran ha ökat till tio miljoner.

Cypern är det EU-land som använder mest antibiotika till sina djur och är också det land där den populära grillosten haloumi tillverkas. I höst kommer WWF släppa en uppdaterad version av Köttguiden som är en konsumentguide för hållbar mat. De varnar om försiktighet när man köper varor från Cypern.

Annons

I Hässleholms butiker har det ännu inte märkts av någon plötslig förändring i efterfrågan efter att nyheten kom ut.

På Ica Maxi i Hässleholm är kylarna nästan helt utrensade på halloumi, något som talar för dess popularitet. Ovanför finns de fortfarande mindre populära alternativen kvar på hyllorna.

Gårdsmejeriet Furumossen i Grantinge tillverkar mejeriprodukter. Mjölk, fil, yoghurt men också grillost.

Annons

Men kanske är rädslorna överspelade. Professor Ulf Magnusson, institutionen för kliniska vetenskaper, SLU, som arbetar internationellt med antibiotikaresistens, tror inte att det är stor risk att det finns höga halter av antibiotikaresistenta bakterier i halloumin.

Annons

WWF granskar antibiotikaanvändningen på Cypern och det återstår att se om Köttguiden kommer med ny eller annan information till hösten.

bild 1/3
Furumossens ägare Kristina Niklasson och Patrik Svensson tillverkar sin egna lokalproducerade grillost.                Arkivbild
Halloumin var nästan helt utrensad från kylen på Ica Maxi. Alternativen som får kallas ”Grillost” fanns det gott om på hyllorna.                         Foto: Felicia Bexell
Jonas Olsson på Coop Extra litar på att deras inköpsorganisation följer riktlinjerna. 		                   Foto: Felicia Bexell
Furumossens ägare Kristina Niklasson och Patrik Svensson tillverkar sin egna lokalproducerade grillost.                Arkivbild
Halloumin var nästan helt utrensad från kylen på Ica Maxi. Alternativen som får kallas ”Grillost” fanns det gott om på hyllorna.                         Foto: Felicia Bexell
Felicia BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons