Annons

Svältkur ett hot mot demokratin

Hässleholm • Publicerad 8 juli 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Susanne Alpar är oroad för demokratiutvecklingen.
Susanne Alpar är oroad för demokratiutvecklingen.

– Våra insatser är viktiga. Om bidragen dras in i Hässleholm är det ett stort bakslag med djupgående konsekvenser, säger Susanne Alpar.

Hela föreningslivet drabbas och kulturprogrammen med utställningar, dansuppträden, konserter och föreläsningar sätts på svältkur.

Annons

– Vi stöttar med studiecirklar. Det är ett demokratiuppdrag, som är det svenskaste av det svenska. Det är synd om det luckras upp, säger Susanne Alpar.

SSO agerar lokalt för studieförbunden.

– Hässleholm har länge ansetts som en framgångsrik och framstående kommun där det har satsats på kultur. All forskning visar att kultur är avgörande för tillväxten i en kommunen. Kulturutbudet har betydelse för människors val av boplats, förklarar Susanne Alpar.

Hon ger ett räkneexempel på vad studieförbunden ger tillbaka till kommuninvånarna:

– När kommunen ger en krona till studieförbunden genererar det fem till sju kronor tillbaka in i kommunen från staten och regionen. Jag tror inte att man är medveten om detta, säger Susanne Alpar.

SSO Nordost samlar nu de tio studieförbunden för att agera gemensamt mot de hot som sparåtgärden i bland annat Hässleholm utgör.

En konsekvensanalys ska tas fram, som ska läggas på politikernas bord före höstens budgetbeslut.

– Förr fanns det studieförbund på nästan varje ort. Vi har fått anpassa oss efter utvecklingen och har centraliserat vår verksamhet, säger Susanne Alpar.

Kommunerna Hässleholm, Kristianstad, Osby, Bromölla och Östra Göinge samarbetar i SSO Nordost.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons