Omodern matindustri

Opinion Livsmedelsindustrin i Sverige är en omodern industri.
Opinion • Publicerad 9 juli 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Lingon. Foto: TT
Lingon. Foto: TT

Livsmedelsindustrin i Sverige är som helhet fortfarande, trots en samhällsdebatt präglad av innovativt tänkande och hållbarhet, en omodern industri. Det är storskaligt, det är att använda tillsatser, det är att följa bestämmelserna precis så att det är tillåtet men inte mer.

Kluster och lärosäten har många idéer värda att utveckla och jobba vidare med, men de flesta företagen arbetar på i gamla hjulspår. Kanske för att de lever på marginalen och för att maten ska vara så billig som möjligt för oss konsumenter att köpa.

Nu utvecklar småskaliga matproducenter nya varor nära konsumenten och det finns en mångfald av aktörer. Det innebär att utbudet är väldigt olika beroende på var i landet man bor. Gott så, men den stora livsmedelsindustrin behöver upp på banan i detta arbete.

SLU har ett kompetenscentrum kring växtförädling som tar fram olika visionära förslag för att utveckla nya produkter. Frukt och bär har en stor potential och är mycket hälsosamt rätt utnyttjat. Men det finns ingen stark industri som backar upp utvecklingen, som kan ta hand om förädlingen av produkterna.

Det blir ett Moment 22: finns inte tillgång till unika sorter kan inte nya verksamheter utvecklas, och finns det inga aktörer som vågar satsa på nyheter så finns det heller inga resurser att utveckla växtförädlingen ytterligare. Växtförädlingen är en nyckel för att hitta nya produkter.

Forskningen och livsmedelsbranschen behöver gå hand i hand för att utveckla den svenska maten ytterligare. Det räcker inte med vackra ord i nationella och regionala livsmedelsstrategier, det krävs handling. Och det krävs nytänkande och mod från företagen, och inte minst, från konsumenterna. Det börjar bli bättre, genom fler konsumenter som intresserar sig för och vågar prova nya svenska matvaror, men fortfarande är det alltför många som köper det billigaste och som inte ställer krav på kvalitet. Det kan inte enbart vara en inkomstfråga, det är till stor del en kunskapsfråga också.

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.