Annons

Af­ri­kansk fri­han­del ska lyfta ekonomierna lo­kalt

Opinion För­hopp­ningen är att mer ut­by­te ska ske mel­lan de af­ri­kans­ka länderna ge­nom tull­fri­heten.
Opinion • Publicerad 10 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Med pres­i­dent Trump i spetsen har allt fler tullar och andra han­dels­hin­der till­kommit i världen de senaste åren. Men det finns andra trender ock­så.

Det första Trump gjorde var att låta USA hoppa av Stilla havs­av­talet TPP, där tolv länder på båda si­dor Stilla havet (dock inte Kina) enats om ett om­fat­tan­de han­dels­av­tal. Men de kvar­va­ran­de elva länderna har om­för­handlat av­talet som även utan USA om­fattar 14 pro­cent av världs­han­deln.

Annons

EU har de senaste två åren, med Ce­cil­ia Malm­ström som an­sva­rig kom­mis­sio­när, slut­för­handlat flera han­dels­av­tal med vik­tiga länder, ex­em­pel­vis Ka­na­da, Ja­pan, Viet­nam och, senast, Mercosur-gruppen i Syd­ame­ri­ka.

Ett vik­tigt av­tal har för­handlats fram i Af­ri­ka, inom ramen för Af­ri­kans­ka uni­onen, AU. Det af­ri­kans­ka fri­han­dels­av­talet ACFTA ger tull­fri­het för 90 pro­cent av alla va­ror i han­del mel­lan de af­ri­kans­ka länderna.

Be­ty­del­sen på kort sikt ska inte över­drivas, efter­som han­deln mel­lan af­ri­kans­ka länder om­fattar bara 16 pro­cent av Af­ri­kas han­del. Fort­fa­ran­de präglas så­väl ekonomierna som han­deln av de gam­la ko­lo­ni­ala struk­turerna.

Men för­hopp­ningen är att mer ut­by­te ska ske mel­lan de af­ri­kans­ka länderna ge­nom tull­fri­heten, som ock­så bör in­ne­bära minskad by­rå­kra­ti. Kan han­deln inom Af­ri­ka öka bör ock­så den eko­no­miska ut­veck­lingen stärkas och fler jobb skapas.

Det är vad som be­hövs på den kon­ti­nent där be­folk­ningen växer snabbast.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons