Annons

Att veta ut eller in är inte det lättaste

Hässleholm Orsak och verkan, saklig information och propaganda är ord jag funderar över lite då och då.
Hässleholm • Publicerad 10 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Orsak och verkan, saklig information och propaganda är ord jag funderar över lite då och då. Var och en för sig fungerar de givetvis, men ofta tycker jag att de verkar i något sorts sammelsurium i betydelsen oredig blandning.

Jag undrar till exempel fortfarande över om mobilstrålning är farlig eller inte och varför det inte går att objektivt mäta den och svara ja eller nej? Den som är för tekniken ser troligen inga farligheter, medan den som är emot gör det. Och så finns alla vi i ”varken-eller-landet”, som vad vi vet inte känner av någon strålning när vi hanterar mobiler, paddor och allt vad det heter, men ändå inte är riktigt säkra.

Annons

Och nu är 5 G på väg med stora steg. Om, säger om strålningen är farlig vågar jag inte tänka på vilka följderna blir av att vi satsar allt mer på trådlös teknik. På Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida står att läsa att mobiltelefoner fungerar både som sändare och mottagare och använder radiovågor för att skicka och ta emot information. Och så kommer meningen, ”radiovågornas energi kan tas upp av kroppen”.

Det medför inga kända hälsorisker, men det finns en svag misstanke om att exponering av radiovågor vid användning av mobiltelefon kan medföra hälsorisker. Därför rekommenderar myndigheten att vi använder mobilens högtalarfunktion eller handsfri och att vi håller ut telefonen från kroppen under samtal.

Det är bara att ta en titt på människor som i något sammanhang väntar, för att konstatera att den varningen inte nått ut till den stora massan. Det är inte många centimeter mellan nunan och mobilen och även om du själv inte har någon mobil eller om du har den avstängd, kan du sitta väldigt nära en sändare. På bussen, tåget, i kassakön eller var helst du är nära andra. Eller, rysansvärt med tanke på den växande generationen, i ett klassrum.

Mobilen sänder radiovågor när vi ringer, skickar sms, surfar och när appar uppdateras. Nästan alltid med andra ord och tänk om det faktiskt är så att det finns människor som inte tål dessa radiovågor. ”Strålsäkerhetsmyndigheten bevakar forskningen om mobiltelefoni och eventuella hälsorisker” står det på hemsidan, men är det realistiskt att tro att myndigheten skulle kunna stoppa exempelvis utbyggnaden av 5 G om hälsorisker påvisas? Varför undersöks inte orsak och verkan ordentligt innan vi fortsätter att satsa på trådlös teknik? Bara det att vi rekommenderas att hålla ut telefonen från kroppen för att undvika radiovågorna borde få oss vanliga medborgare att trycka på för att få mer information. Jag känner i alla fall inte mig trygg med att myndigheten bevakar forskningen. Vem är det som har betalt den forskning som bevakas? Eller finns det faktiskt en oberoende och trovärdig forskning som går att ta del av?

Den enda agenda jag har med dagens krönika är att jag värnar våra barn och ungdomar. Det pratas mycket om att deras stillasittande påverkar deras hälsa negativt, men sanningen är kanske inte så ”enkel”. Tänk om de har rätt som säger att den trådlösa tekniken är hälsovådlig. Vad är det då för hälsoproblem våra yngsta medborgare står inför?

Om trådlösteknikmotståndarna där emot har fel, ja, då gör det inget. Det värsta som kan hända är att stoltheten får sig en törn och i sammanhanget måste det vara lätt att bjuda på.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons