Brexit är inte så säkert
Valet av ny partiledare för de konservativa och därmed också premiärminister i Storbritannien pågår. I går kväll hölls en tv-debatt mellan de båda kandidaterna Boris Johnson och Jeremy Hunt som kan påverka, men oavsett är Johnson storfavorit att vinna.
Om det är bra för Storbritannien är tveksamt. Johnson skötte visserligen borgmästaruppdraget i London på ett sätt som gjorde honom populär, men att föra britterna ur EU är en betydligt svårare uppgift. För Theresa May blev det en omöjlighet, eftersom parlamentet är så splittrat att inget förslag kunde få majoritet – mer än ett ställningstagande mot en ”hård brexit”.
Det är ändå vad Boris Johnson hotar med. Nu ska Storbritannien lämna i enlighet med folkomröstningens utslag för tre år sedan, även om det blir utan avtal.
Det har gjort att Labourledaren Jeremy Corbyn sent omsider har bestämt sig för en ny folkomröstning om utträdesvillkoren, och då kommer Labour att arbeta för att stanna i EU.
Just en ny folkomröstning är vad Boris Johnson och torypartiet minst av allt vill ha. Det kan göra att Mays utträdesavtal trots allt kan gå igenom i parlamentet i höst. Tillräckligt många brexitörer kanske hellre väljer utträdesavtalet än riskerar en ny folkomröstning som gör att britterna kan välja att stanna i EU.
Vad Boris Johnson tänker göra som premiärminister i övrigt är inte särskilt tydligt. Det mesta i brittisk politik de senaste nästan fyra åren har handlat om britternas vara eller icke vara i EU. Torystriden om partiledarposten har också handlat om det – i praktiken om vem som varit hårdast motståndare till att stanna i EU.
Så frågan om brexit är långt ifrån avgjord även om Johnson drar det längsta strået i medlemsomröstningen om partiledare och blir ny premiärminister – vad han strävat mot i hela sin politiska karriär. Att han riskerar att bli en av det mest kortlivade premiärministrarna i landets historia, om han misslyckats med sina brexitplaner, grumsar nog ambitionerna bara lite.