Annons

Moa Olofsson i toppform

Sport Rönningdal och Ragnarsson andra exempel på lokala hopp.
Sport • Publicerad 10 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Osby har sex simmare med i Sum-sim som den här veckan avgörs i Centralbadets 50-metersbassäng i Norrköping.

– Vi har fem individuellt inkvalade simmare plus en som kommer att vara med i lagkapperna, säger Osbytränaren Lars Nordh vars simmare laddat upp i Perstorp och Ugglebadets utomhusbassäng på 50 meter.

Annons

– Det är en riktigt bra anläggning vilket gjorde att vi lade de fyra sista träningarna inför Sum-sim där.

Moa Olofsson är med i den äldsta klassen 16-17 år och gör nu sitt sista Sum-sim. Att hon är i fin form visar hennes insats nyligen på SM där hon blev sexa på 400 meter medley.

– Hon simmade på fina 5,10 vilket var bra gjort eftersom hon precis innan starten blev stucken av ett bi, säger Lars Nordh som hoppas på en topplacering även i Norrköping.

Moa är med på ytterligare sju distanser plus några lagkapper.

I flickor 15 år är Astrid Nilsson inkvalad som åttonde på 100 meter frisim.

– Hon har stor chans till final på denna sträcka där hon förra året blev tvåa, säger Nordh.

I klassen 14 år och yngre har OSS med Clara Johansson, Selma Seipp och Elina Holgersson.

– Då Clara kvalade in som tvåa på 100 meter fritt har hon en bra medaljchans. Samtidigt är det väldigt tajt på den sträckan, det skiljer bara några tiondelar ner till sjundeplatsen.

Sjätte simmare är Jacqlyne Jersov som kommer att simma bröstsimsdistansen i lagkapperna.

Brobyklubben SS Delfin har tre simmare inkvalade till Sum-sim i Norrköping. Viola Berntsson simmar i den yngsta klassen flickor 14 år och yngre och Emma Ragnarsson i flickor 15 år medan Birkan Ates simmar pojkar 16–17 år.

Annons

– Viola är rankad på 17:e plats inför tävlingarna med förhoppningar om att kunna pressa sig mot en eventuell finalplats, säger Delfintränaren Johan Joelsson.

– Emma ligger bäst rankad på 200 fjäril där hon ligger femma inför tävlingarna, En medalj är tufft men klart möjligt. Birkan är kvalad på 100 bröst, 100 rygg och 200 medley. Han deltar dessutom i ett lagsamarbete med Landskrona där han simmar bröstsimssträckan i det gemensamma laget på 4x100 meter.

För S71 i Hässleholm blir det den lägsta deltagar-noteringen på år och dag – blott två deltagare kommer till start.

– Några som hade chans att kvala in blev tyvärr sjuka vid fel tillfälle. Förhoppningsvis är vi fler på kortbana till hösten, säger S71:s tränare Mikael Björklund.

I gengäld är Emilia Rönningdal, som kommer direkt från JEM i Kazan, en av Sum-sims stora stjärnor. På 200 meter frisim är hon favorit och på flera andra sträckor ligger hon bra till.

– Hon ligger i toppen i tre–fyra grenar till. Både hon och Noah (Malmgren) simmar åtta individuella sträckor, säger Mikael Björklund.

– Hon tränade i dag och ser pigg ut, dessutom har flera som hon tampas med också varit på JEM. Emilia har tävlingsskalle så hon kommer inte att ge sig i första taget, bedyrar ”Björken”.

S71 ställer också upp i lagkapp gemensamt med Kiviks SK där Emilia Rönningdal är S71-inslaget i laget.

Rönningdals klubbkamrat Noah Malmgren har något mer modesta ambitioner,

– Han hoppas på någon finalplats, säger Mikael Björklund.

bild 1/4
Birkan Ates kommer att delta på tre sträckor plus lagkapp. Foto: Magnus Wahlström/Arkiv
Moa Olofsson jagar en framskjuten placering på Sum-sim i Norrköping. På sitt sista Sum-sim deltar hon på sju distanser och några lagkapper. Foto: Magnus Wahlström/Arkiv
Emilia Rönningdal, simning. Foto: Johannes Höghäll Johnsson/Arkiv
Emma Ragnarsson har chans på medalj om allt klaffar. FotO: Magnus Wahlström/Arkiv
Birkan Ates kommer att delta på tre sträckor plus lagkapp. Foto: Magnus Wahlström/Arkiv
Moa Olofsson jagar en framskjuten placering på Sum-sim i Norrköping. På sitt sista Sum-sim deltar hon på sju distanser och några lagkapper. Foto: Magnus Wahlström/Arkiv
Jan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons