Annons

Ut­läm­ning till Kina strider mot lagen

Opinion Det är tyd­ligt att det inte finns nå­gon rätts­sä­ker­het i Kina utan att ju­ri­diken är helt po­li­tiskt styrd.
Opinion • Publicerad 10 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Det går inte att ut­lämna en ki­ne­sisk med­bor­ga­re som Kina an­klagar för kor­rup­tion, efter­som det finns risk för att han skulle ut­sättas för po­li­tisk för­föl­jel­se och han inte ga­ran­teras en rätt­vis rät­te­gång. Han ris­kerar ock­så tor­tyr el­ler för­nedrande be­hand­ling och kan dömas till döds­straff. Av många an­led­ningar och för att en ut­läm­ning skulle strida mot Eu­ro­pa­kon­ven­tion­en av­styrker där­för Högsta dom­stolen ut­läm­ning. Ef­ter det tyd­liga ställ­nings­ta­gan­det kan knappast rege­ringen, som av­gör frå­gan. god­känna ut­läm­ning, även om ki­ne­sis­ka eko­no­miska mot­åt­gärder kan bli tuffa.

I Kina in­rättades för­ra året en ny myn­dig­het, Na­tio­nella över­vaknings­kom­mis­sionen, NSC, som i prak­tiken är en del av det styrande kom­mu­nist­par­tiet. Det gör det tyd­ligt att det inte finns nå­gon rätts­sä­ker­het i Kina utan att ju­ri­diken är helt po­li­tiskt styrd.

Annons

Vid dom­stols­för­hand­lingen vittnade bland andra män­ni­sko­rätts­ak­ti­visten Pe­ter Dahlin, som själv har er­fa­ren­het av att fängslas i Kina på oklara grunder. Han tvingades fram­träda i ki­ne­sisk tv med en in­spel­ning där han er­kände på­stådda brott. Ef­ter en tid släpptes han av häl­so­skäl.

Att en an­nan svensk, för­läg­ga­ren Gui Min Hai, fort­fa­ran­de ef­ter snart tre år sitter fängslad i Kina utan rät­te­gång och utan någ­ra tyd­liga an­kla­gel­ser, bör ock­så göra det omöj­ligt för rege­ringen att ut­lämna nå­gon män­ni­ska till det rätts­lösa Kina.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons