Ulla-Britt och Peder Claesson firar idag diamantbröllop. PRIVAT BILD
Makarna Claesson gifte sig i Markaryds kyrka den 11 juli 1959. PRIVAT BILD

Diamantbröllop

För 60 år sedan sa de ja till ett liv tillsammans och det löftet har dom hållit. Ulla-Britt och Peder Claesson firar idag diamantbröllop.
Ulla-Britt, född Hjelmér, är född i Markaryd och gick realskolan på Hässleholms högre allmänna läroverk. På somrarna arbetade hon som simlärare vid Finjasjön i Hässleholm, i Tyringe och vid Kvarndammen i Matteröd.
Peder Claesson träffade hon då de båda gick lärarutbildningen i Linköping.
Den 11 juli 1959 ringde bröllopsklockorna i Markaryd kyrka för paret. Vigseln förrättades av brudens konfirmationspräst, kyrkoherde Ingemar Lindstam.
Efter vigseln inbjöd brudens föräldrar Clara och Sture Hjelmér till en minnesvärd bröllopsfest för runt 30 personer i stinsbostaden i järnvägsstationen, Tyringe. Sture arbetade nämligen som stins i Tyringe och fortsatte senare sin yrkesgärning i Perstorp, där makarna Hjelmér idag ligger begravda.
Ulla-Britt och Peder Claesson bosatte sig i Linköping, där de arbetat som lärare. Med åren har familjen växt; de har tre barn och sju barnbarn.
– En lagom stor familj, säger Peder Claesson.
Hans tips för ett långt och lyckligt äktenskap är:
– Ja, vi är ju båda lärare så det har bundit oss samman. Det är inte så dumt att välja samma yrke.
Diamantbröllopet kommer att firas med familjen i Stäckö skola, Åtvidaberg.
– Vi fick det i julklapp av våra barn. Vi blir runt 30 personer.
Ungefär lika många som på bröllopsdagen för 60 år sedan. Makarna Claesson har fortfarande en del släkt kvar i Hässleholmstrakten.