GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Här är Sveriges bästa lokal för fladdermöss

Hässleholm • Publicerad 11 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Publicerad i Norra Skånes sommarbilaga 14/6 2019.

Det är skymning på Hovdala slott. Den violetta junihimlen skapar en fridfull stämning i det grönskande slottsområdet. Några människor har samlats vid porttornet och väntar förväntansfullt på den stundande kvällsaktiviteten: fladdermussafari. Temperaturen är hög och luften är full av mygg och knott, vilket får deltagarnas armar att vifta häftigt i luften.

I tio år har Stefan Vikingsson ansvarat för Hovdalas fladdermussafari. För honom har intresset för djur och natur funnits med länge.

Uppslutningen varierar något under sommaren. I juni deltar oftast mellan fem och 15 personer, medan det i juli kan dyka upp runt 60. Lätt regn hindrar inte, men blir det för mycket ställs det in.

Så blir klockan nio och det är dags att dra igång den två timmar långa kvällsvandringen. Deltagarna introduceras för de vanligaste fladdermusarterna på området och får lära sig om djurens säregna karaktär.

I väntan på mörkret får de istället testa på fladdermusdetektorerna. Eftersom fladdermössens läten är högfrekventa kan människor inte uppfatta dem utan en detektor. Apparaten översätter djurens ultraljud och gör dem hörbara för människan.

När solen äntligen gått ner går gruppen mot Hammarmölledammen, dit vattenfladdermusen brukar ta sig för att leta mat.

Klockan närmar sig elva och fler av de nattliga djuren börjar vakna. På slottsgården ger detektorerna utslag för ytterligare arter. Det är nordfladdermusen och trollpipistrellen som i snabb fart flyger förbi några meter ovanför.

bild 1/6
Eftersom fladdermössen ger ifrån sig högfrekventa läten kan människan inte uppfatta dem. En fladdermusdetektorer gör det möjligt för människan att uppfatta fladdermössens ljud.
En vattenfladdermus har vaknat och håller sig nära vattenytan i Hammarmölledammen  i jakt på mat.
Eftersom fladdermössen inte dyker upp förrän tidigast en kvart efter solnedgång, väntar deltagarna tålmodigt vid Broslätt. När det är mörkt går de vidare mot Hammarmölledammen för att förhoppningsvis få syn på fladdermöss.
Fladdermössen är nattvarelser och sover när det är ljust. På kvällarna flyger de obehindrat i mörkret tack vare sin unika förmåda att analysera ekot från ultraljud.
Fladdermusdetektorerna har gett utslag. Under kvällen har Stefan Vikingsson spelat upp läten som är karakteristiska för de vanligaste arterna, så att deltagarna ska känna igen dem genom sina apparater.
Eftersom fladdermössen ger ifrån sig högfrekventa läten kan människan inte uppfatta dem. En fladdermusdetektorer gör det möjligt för människan att uppfatta fladdermössens ljud.
En vattenfladdermus har vaknat och håller sig nära vattenytan i Hammarmölledammen  i jakt på mat.
Fakta:

Datum för fladdermussafari

• Juli:

• Augusti:

• September:

Pris: 150 kr. Gratis för barn i betalande vuxens sällskap. Enkel fika ingår.

Samling vid Hovdala slottsport. För med info: www.bokskogslopare.se

Sofia ÅströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.