En vattenfladdermus har vaknat och håller sig nära vattenytan i Hammarmölledammen i jakt på mat.
Eftersom fladdermössen inte dyker upp förrän tidigast en kvart efter solnedgång, väntar deltagarna tålmodigt vid Broslätt. När det är mörkt går de vidare mot Hammarmölledammen för att förhoppningsvis få syn på fladdermöss.
Fladdermössen är nattvarelser och sover när det är ljust. På kvällarna flyger de obehindrat i mörkret tack vare sin unika förmåda att analysera ekot från ultraljud.
Fladdermusdetektorerna har gett utslag. Under kvällen har Stefan Vikingsson spelat upp läten som är karakteristiska för de vanligaste arterna, så att deltagarna ska känna igen dem genom sina apparater.
Eftersom fladdermössen ger ifrån sig högfrekventa läten kan människan inte uppfatta dem. En fladdermusdetektorer gör det möjligt för människan att uppfatta fladdermössens ljud.

Här är Sveriges bästa lokal för fladdermöss

HOVDALA För tionde året i rad är det åter dags för fladdesmussafari på Hovdala slott.
Vid tio tillfällen introducerar guiden Stefan Vikingsson besökare för fladdermössens fascinerande värld.

Datum för fladdermussafari

• Juli:
11:e, 18:e och 25:e kl. 21.00

• Augusti:
8:e, 15:e och 22:a kl. 20.00
25:e kl. 19.30 (international bat night)

• September:
5:e och 12:e kl. 19.00
19:e kl. 18.00

Pris: 150 kr. Gratis för barn i betalande vuxens sällskap. Enkel fika ingår.

Samling vid Hovdala slottsport. För med info: www.bokskogslopare.se

Publicerad i Norra Skånes sommarbilaga 14/6 2019.

Det är skymning på Hovdala slott. Den violetta junihimlen skapar en fridfull stämning i det grönskande slottsområdet. Några människor har samlats vid porttornet och väntar förväntansfullt på den stundande kvällsaktiviteten: fladdermussafari. Temperaturen är hög och luften är full av mygg och knott, vilket får deltagarnas armar att vifta häftigt i luften.
– Det här är ett bra tecken för fladdermössen älskar insekter, säger guiden Stefan Vikingsson.
Han tar upp en burk myggsprej från väskan och erbjuder vänligt de som vill ha.

I tio år har Stefan Vikingsson ansvarat för Hovdalas fladdermussafari. För honom har intresset för djur och natur funnits med länge.
Efter flera kurser i naturämnen och en utbildning i naturguidning började han leda turer kring Hovdala slottsområde. 2010 fick han frågan om han ville ta över fladdermussafarin:
– Jag hade ett halvår på mig, så det var bara att börja läsa på om djuren, säger Stefan Vikingsson, som varje sommar sedan dess stått för slottets uppskattade upptäcktsfärd.

Uppslutningen varierar något under sommaren. I juni deltar oftast mellan fem och 15 personer, medan det i juli kan dyka upp runt 60. Lätt regn hindrar inte, men blir det för mycket ställs det in.
– Fladdermössen är helt enkelt inte ute och jagar då, säger Stefan Vikingsson.

Så blir klockan nio och det är dags att dra igång den två timmar långa kvällsvandringen. Deltagarna introduceras för de vanligaste fladdermusarterna på området och får lära sig om djurens säregna karaktär.
– De flesta dyker upp ungefär en kvart efter solnedgång, säger Stefan Vikingsson och tittar på klockan.
Deltagarna blickar ivrigt mot himlen. Nej, solen är inte riktigt nere än.

I väntan på mörkret får de istället testa på fladdermusdetektorerna. Eftersom fladdermössens läten är högfrekventa kan människor inte uppfatta dem utan en detektor. Apparaten översätter djurens ultraljud och gör dem hörbara för människan.
Med hjälp av de små walkie talkie-liknande apparaterna, kan deltagarna därför höra om djuret befinner sig i närheten.
– Fladdermöss är experter på ekopejling. De analyserar ekon från sina ljud och kan därmed bestämma positionen av ett föremål eller byte, förklarar Stefan Vikingsson.

När solen äntligen gått ner går gruppen mot Hammarmölledammen, dit vattenfladdermusen brukar ta sig för att leta mat.
Framme vid vattnet lyfter deltagarna sina brusande fladdermusdetektorer mot den mörkblå himlen. Apparaterna ger ifrån sig ett hårt, knattrande ljud, vilket är karakteristiskt för den specifika arten.
Gruppen betraktar nyfiket den spegelblanka vattenytan och upptäcker snart en liten fladdrande varelse som flyger i cirklar över den lilla dammen. Snart ansluter flera, och ett fascinerande sus går genom deltagarna, som inte tycks vilja lämna platsen.

Klockan närmar sig elva och fler av de nattliga djuren börjar vakna. På slottsgården ger detektorerna utslag för ytterligare arter. Det är nordfladdermusen och trollpipistrellen som i snabb fart flyger förbi några meter ovanför.
– Det är inte alltid man ser en fladdermus med blotta ögat, säger Stefan Vikingsson och tillägger att deltagarna vid varje tillfälle åtminstone får chans höra djuren genom detektorerna.
Innan fladdermussafarin är över sammanfattar han kvällens fynd. De har lyckats identifiera fem olika arter, vilket Stefan Vikingsson tycker är bra. Även de som deltagit under kvällens upptäcktsfärd är nöjda:
– Wow, vad spännande detta var! utbrister någon med imponerad stämma.
Stefan Vikingsson håller med. Inför den tionde säsongen i det han själv kallar ”Sveriges bästa lokal för fladdermöss” finns det ständigt nya saker att lära sig om dessa karakteristiska djur.

Datum för fladdermussafari

• Juli:
11:e, 18:e och 25:e kl. 21.00

• Augusti:
8:e, 15:e och 22:a kl. 20.00
25:e kl. 19.30 (international bat night)

• September:
5:e och 12:e kl. 19.00
19:e kl. 18.00

Pris: 150 kr. Gratis för barn i betalande vuxens sällskap. Enkel fika ingår.

Samling vid Hovdala slottsport. För med info: www.bokskogslopare.se

Dagens fråga

Har du varit på kräftskiva i år?

Loading ... Loading ...