Alsumpskogen är en naturtyp som de flesta människor inte har tillgång till. Detta eftersom det är lätt att bli blöt och lerig, eller att över huvud taget komma fram i den fuktiga miljön. Spången i ekträ underlättar för vandrare att uppleva skogen.
Lars-Erik Williams har arbetat som ekolog i Hässleholms kommun sedan 2002. Det är ett varierat arbete, dels eftersom årstiderna förändrar landskapet, dels eftersom naturen i sig är i ständig förändring.
Platsen där fågelplattformen Slingra dig! är installerad, har Lars-Erik Williams valt specifikt eftersom så många fågelarter trivs just där. Här mynnar Almaån ut i Finjasjön.
Konstverket Slingra dig! ritat av Harald Klein börjar som en brygga, men blir så småning om en slingrande trägång som avslutas med en fågelplattform i vacker sjömiljö.
De varma sommarstrålarna letar sig genom den unga björkskogens kronor. I början av juni står de i full blom och svalkar vandraren något i skuggan.
Platsen där fågelplattformen Slingra dig! är installerad, har Lars-Erik Williams valt specifikt eftersom så många fågelarter trivs just där. Här mynnar Almaån ut i Finjasjön.
En höjdpunkt - bokstavligt talat. Lars-Erik Williams ser platsen som "kommunens vackraste fikaplats" och blickar ut över vyn.
Den gula svärdsliljan blommar för fullt i alsumpskogen under tidig junimånad. Blomman tillhör irissläktet och trivs mycket bra i våt mark.

Ströva i spår av natur och kultur

hovdala De senaste fem åren har Hässleholms kommun lagt ner mycket arbete på att göra Hovdala naturområde till en trevlig och tillgänglig plats för allmänheten.
Norra Skåne fick följa med Hässleholms kommunekolog Lars‑Erik Williams på en vandring genom det natursköna området och ta del av hans sevärda höjdpunkter.

Publicerad i Norra Skånes sommarbilaga 14/6 2019.

I Hovdala naturområde slingrar sig fem vandringsleder genom skog och äng, över bäckar, upp på höga höjder och genom artrika våtmarker.
För kommunekologen Lars-Erik Williams har det inneburit ett gediget arbete att restaurera delar av området och höja kvaliteten på naturen, så att det blir en attraktiv och tillgänglig plats för allmänheten.
Det är mycket tack vare Naturvårdsverkets bidrag för lokala naturvårdssatsningar, LONA, som förändringen blivit möjlig.
– Styrkan i lederna är att de är naturrika och har ett stort utbud av såväl historia som kultur. Sedan har vi ju slottet som grädde på moset, säger Lars-Erik Williams.

”Finjasjöleden” är nu inne på sitt femtonde år, och är en sträcka på 20 km som går längs stora delar av sjöns strandkant, genom strandskogar och förbi badplatser.
Resterande fyra leder har kommit till de senaste fyra åren. Gemensamt för dem alla är att de är cirkelleder, vilket innebär att det går att börja och sluta på samma plats.

Längs med stigarna finns små stolpar som fungerar som vägvisare för vandraren.
På vissa platser finns dessutom skyltar med intressant information om allt från historisk bakgrund och kulturella anekdoter till orientering i det frodiga växtriket.

– De olika lederna har varierande karaktär, berättar Lars-Erik Williams och låter pekfingret följa de små prickarna på kartan som märker ut spåren.
Den 22 km långa ”Höjdarnas höjdarled” bjuder på vackra utsikter från åsarna i öst och väst. ”Jakten på Gullspira”, som fått sitt namn efter bokklassikern Barnen från Frostmofjället, är en 21 km lång upptäcktsfärd som tar vandraren genom orörd natur.

Den som kommer med tåget kan med fördel vandra ”I Posta-Nillas spår”; en led på 26 km med start i centrala Hässleholm. Efter bland annat Magle våtmark, Trolldammarna och Göingeåsen väntar till slut Hovdala slott. På vägen tillbaka passerar vandraren platsen där Posta-Nilla, som gick med post till och från familjen Ehrenborg på slottet, en gång bodde.
– Sedan har vi ”Hovdalaleden”, fortsätter Lars‑Erik Williams och förklarar att det 57 km långa spåret flätar samman delar av de fyra nämnda lederna.
Han rekommenderar runt tre dagar för att ta sig igenom det natursköna området.
Längs leden finns ett flertal kaféer och fik samt små vandrarhem och mysiga bed and breakfast. Det finns också vindskydd för den som vill spendera natten i naturen.

Genom åren tycker sig Lars-Erik Williams ha sett en viss förändring i vandringstrenden.
– Vandrarna idag är inte desamma som förr, förklarar han och tillägger att många nu lägger större vikt vid bekvämlighet.
Han jämför med fjällvandringar, där många tar med sig allt från stormkök till utrustning för övernattning.
– Nu vill man gärna sova i en säng och äta mat från restaurang eller fik.

Än så länge har betydligt fler människor vandrat längs stigarna jämfört med samma period i fjol.
Lars-Erik Williams tror det beror på att fler och fler får nys om det natursköna området.
– Vi märker att vi har en hel del vandrare från Danmark här, säger han och tillägger att vandring är populärt såväl i grannlandet som på kontinenten.
– I Europa är det jättestort. Vi i Sverige har inte riktigt förstått det än men börjar komma i fas, säger han och hoppas att Hovdala naturområde med sin fungerande infrastruktur får företag att etablera fler kaféer, restauranger och bed and breakfasts längs lederna.

Senare i år har Lars-Erik Williams som mål att få Hovdala naturområde certifierat av European Ramblers’ Association, genom ett så kallat Leading Quality Trail.
Föreningen är en paraplyorganisation för över 60 vandringföreningar i 34 europeiska länder och lyfter årligen fram vandringsleder på kontinenten som premierar hög standard och håller god kvalitet.
Lars-Erik Williams hoppas att ett sådant certifikat lockar fler människor till området och gör Hässleholms kommun än mer attraktiv.
– Då når vi ut i hela Europa vilket gör mycket för regionen, säger han och fortsätter sin vandring genom den grönskande sommarskogen.

Dagens fråga

Använder du reflexer?

Loading ... Loading ...