Annons

Bil­bränderna bör be­kämpas brett

Opinion I so­ci­ala me­di­er fro­das myterna att po­li­ti­ker inte bryr sig om bilbränderna. Men det är fel.
Opinion • Publicerad 13 juli 2019 • Uppdaterad 30 november 2021

Bilar brinner runt om i Sverige i som­mar, lik­som ti­digare som­rar. I år har Lund drabbats extra hårt. Här­om natten brändes tre bilar i Häss­le­holm.

Mo­tiven för mord­bränderna va­rierar. I vissa fall handlar det om att or­ga­ni­se­rade brotts­li­gor hämnas på varandra. I Fal­ken­berg brändes en bil upp utan­för en mink­far­ma­res bo­stad. Det dådet har djur­rätts­ak­ti­vister tagit på sig. Det är inte första gången ”djur­vänner” an­vänder mord­bränder som kamp­me­tod.

Annons

Men of­tare är det fru­stre­rade ung­domar om bränner bilar för att ”få en kick” el­ler för att synas och höras.

I so­ci­ala me­di­er fro­das myterna att po­li­ti­ker inte bryr sig, inte säger nå­got el­ler vågar göra nå­got. Men det är fel. Alla alla toppoli­ti­kerna pratar om pro­blemet, även om de kort­sik­tigt är gans­ka makt­lösa.

Så fö­re­slog An­nie Lööf (C) ex­em­pel­vis re­dan 2016 att ung­domar som döms för att ha satt bilar i brand ska få av­tjäna ung­doms­tjänst hos po­lisen.

Ste­fan Löfven (S) be­to­nade för­ra året att ”det finns ingen frust­ra­tion, ingen be­svi­kel­se, ingen orättvisa som mo­ti­verar att man går och tänder på an­dras bilar”.

Ulf Kristersson (M) fö­re­slog fler ka­me­ror och att po­lisen tar över an­svaret från so­ci­al­tjänsten för de grövst kri­mi­nella, me­dan Jan Björklund (L) ville att so­ci­al­tjänsten in­griper myc­ket ti­digare för att få bort ung­domar från den kri­mi­nella mil­jön.

Så visst finns det för­slag. Men det tar tid att för­ändra at­ti­tyder och be­te­en­den.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons