Kärnvapen motas bäst med samarbete
Sverige kommer inte att ratificera FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. Beskedet från utrikesminister Margot Wallström (S) var inte förvånande, eftersom en majoritet i riksdagen sagt nej. Dessutom har även Wallström invändningar mot en del formuleringar i konventionstexten, som ses som ”problematiska”.
Den viktigaste invändningen mot konventionen är dock att alla kärnvapenstaterna och deras närmaste allierade har vägrat delta i arbetet och därmed inte kommer att vare sig ratificera eller respektera den. Därmed är den meningslös och snarare kontraproduktiv.
Istället vill Margot Wallström fortsätta arbeta för kärnvapennedrustning på andra sätt, vilket är klokt. Som hon pekade på tyder retoriken från ledare i flera kärnvapenstater på att tröskeln för att verkligen använda kärnvapen i en konflikt sänkts. Dessutom håller de stora kärnvapenstaterna – såväl USA och Ryssland som Storbritannien – på att modernisera sina arsenaler. Tecknade rustningsbegränsande avtal mellan USA och Ryssland hotas.
Nu lovade Wallström att Sverige ska arbeta för ett sekretariat inom FN för det tredje området inom ickespridningsfördraget (NPT), om nedrustning. Redan finns sekretariat för civil kärnkraft och icke-spridning.
Det är ett konkret sätt att inom befintliga avtals ramar verka för nedrustning och skulle bygga på samarbete med kärnvapenstaterna, inte konfrontation.