Annons

Korta häkt­nings­tiderna

Le­da­re Häkt­ningen av rapartisten ASAP Roc­ky sätter fo­kus på att reglerna om häkt­ning be­höver re­for­meras så långa häkt­nings­tider und­viks.
Opinion • Publicerad 13 juli 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Iso­le­ringen, inte mil­jön, pro­blemet vid häkt­ning.             Foto: TT
Iso­le­ringen, inte mil­jön, pro­blemet vid häkt­ning. Foto: TT

Häkt­ningen av Rakim Mayers, mer känd som rapartisten ASAP Roc­ky, och hans två liv­vakter har lett till om­fat­tan­de pro­tester i rapvärlden. Till och med den för­re ame­ri­kanske am­bas­sa­dören i Sverige Mark Brzezinski har skrivit brev till rege­ringen och kungen (!) med be­gä­ran att ar­tistens ska släppas.

Men i Sverige ska alla be­handlas lika. En kän­dis, även om han är ame­ri­kan, ska inte be­handlas an­nor­lunda än en ”van­lig” svensk. Nid­bilderna om för­hål­lan­dena på häk­tet i Stockholm är osanna, vilket ock­så ar­tistens ad­vo­kat nu be­kräftat på sin kli­ents upp­drag. Inte hel­ler om­fattas den­ne av någ­ra sär­skilda re­strik­tioner.

Annons

Det finns allt­så ingen an­led­ning att kri­ti­sera åkla­ga­ren el­ler dom­stolen för häkt­ningen un­der ut­red­nings­tiden.

Där­emot finns det all an­led­ning att dis­ku­tera och ifrå­ga­sätta de svenska reglerna för häkt­ning. Att det inte finns en max­tid för häkt­ning och att många sitter häktade un­der lång tid i Sverige har kri­ti­serats av FN:s tor­tyr­kom­mit­té lik­som av Eu­ro­pa­rå­det och Ad­vo­kat­sam­fundet.

Även om häkt­ning måste om­prövas var fjor­tonde dag har det fö­re­kommit i ex­trem­fall att per­soner suttit i häk­te över ett år (gällde tre per­soner för­ra året).

Där­för är upp­märk­sam­heten runt ASAP Rockys häkt­ning väl­kom­men, efter­som det kan göra att de verk­liga pro­blemen kring långa häkt­ningar kommer mer i fo­kus.

En bak­om­lig­gan­de or­sak är att när po­lisen fått mer re­surser har inte tings­rätterna fått mot­sva­ran­de ök­ningar, vilket har gjort att rätts­pro­cessen stannat upp. Det har ock­så lett till att häk­tena nu­me­ra är över­fulla.

Vad som krävs är allt­så fo­ku­se­ring på hela rätts­ked­jan, så att ut­red­ningar som ska leda till åtal ock­så snabbt går vidare till rät­te­gång.

Men det måste ock­så till en lag­änd­ring som gör det omöj­ligt att för­länga häkt­nings­tiderna i all oänd­lig­het. Det handlar trots allt om per­soner som ska be­traktas som oskyl­diga, tills dom fallit.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons