Annons

Skri­van­det hjälpte henne att åter­finna sig själv

Personligt Hayu Rahmitasari ger ut sin första ro­man – som kan komma att bli fil­ma­ti­serad.
Personligt • Publicerad 13 juli 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Hayu Rahmitasaris första roman kan bli tv-serie i hemlandet Indonesien. 
Foto: Dajana Kovacevic
Hayu Rahmitasaris första roman kan bli tv-serie i hemlandet Indonesien. Foto: Dajana Kovacevic

Julen 2016 flyttade Hayu Rahmitasari från in­do­ne­sis­ka Yogyakarta med sin då sex­å­riga dot­ter.

Maken Zaki hade fått en dok­to­rand­tjänst i Lund och de tänkte sig först ett lång­di­stans­äk­ten­skap.

Annons

Men ef­ter åtta må­nader blev av­ståndet för stort och hon sade upp sig från jobbet som lä­rar­as­si­stent på uni­ver­si­tetet i hem­staden och flyttade ef­ter.

Paret är båda medie-och kommunikationsvetare och fak­tum är att de ett tag ock­så var kon­kur­renter.

– Vi sökte sam­ma dok­to­rand­tjänst men då för­stod vi inte att det var den enda som ut­lystes i Lund. Han var den som till slut an­ställdes.

Hon be­skriver den första tiden i Skåne som fan­tas­tisk, trots ky­lan och det grå­das­kiga vä­dret.

– Män­ni­skor från tro­pikerna har ofta en läng­tan ef­ter rik­tig vin­ter.

Men ef­ter ett tag tog ”smek­må­naden” slut och hon började hon känna sig rast­lös.

Det var svårt att hitta ett ar­be­te och hon, som på­börjat en aka­de­misk kar­ri­är och hunnit jobba som jour­nal­ist, var inte van att sitta syss­lo­lös.

– Jag ville ha nå­got mer. Inte så att jag var otack­sam och miss­nöjd med livet men jag ville ha nå­got att göra.

Be­kantas för­vå­ning över att hon inte kommit i ar­be­te än gjorde inte saken bättre.

–Det var job­biga kom­men­tarer att han­tera. En bra dag kun­de de sporra mig men en då­lig dag kände jag att jag inte bi­drog med nå­got till sam­häl­let.

Annons

Men så en dag öppnade hon en mapp på da­torn – där fanns en text som länge legat orörd.

Det var ett ut­kast till vad som senare skulle bli ro­manen Cir­cle Rou­te. I ap­ril i år gavs den ut av ett för­lag i In­do­ne­si­en.

Så här i ef­ter­hand kan hon se att böcker och skrivande har varit en stor del av hennes liv ända se­dan barn­domen.

Hayu växte upp i ett li­tet sam­häl­le pre­cis utan­för staden Yogyakarta på ön Java.

Pap­pan var grund­skol­lä­ra­re och hon spen­derade myc­ket tid med honom på bib­lio­teket, där hon kun­de sitta och läsa i tim­mar.

– Jag läste allt jag kom över, böckerna var mitt föns­ter mot världen. Men jag skrev egent­li­gen inget på den tiden, för­ut­om i min dag­bok. När jag hängde där på bib­lio­teket drömde jag om att en dag få se en bok med mitt namn på i bok­hyl­lan.

Först på gym­na­si­et började hon skriva ”på rik­tigt”. Då hade hon flyttat till pro­vins­hu­vud­staden Yogyakarta för att läsa på gym­na­si­et och skrev för skol­tid­ningen.

Ef­ter att ha tagit en kan­di­dat i medie- och kom­mu­ni­ka­tions­ve­ten­skap flyttade hon och maken Zaki, till Au­stra­li­en för att fort­sätta stu­di­erna på mas­ter­ni­vå.

Det var då hon började skriva på ro­manen, en skild­ring av en den unga kar­ri­är­kvin­nan Be­nings jakt på Mr Right och på rätt väg i yr­kes­livet.

Hon hade re­dan hunnit pub­li­cera sig i två olika an­to­lo­gier där hon bi­drog med no­veller, men när det gällde det första större lit­te­rära verket var det länge oför­rät­tat.

Annons

Hayu blev inte rik­tigt nöjd med boken och hade dess­utom fullt upp med dot­tern och jobbet som forskar- och lä­rar­as­si­stent på uni­ver­si­tetet i hem­staden, dit fa­miljen åter­vände ef­ter åren utom­lands.

Hon hade ock­så fri­lansat ett tag men lade nu det på hyl­lan för att satsa på en aka­de­misk kar­ri­är.

– Men livet följer inte all­tid ens ut­stakade plan, skrattar Hayu.

Ro­manen som till slut blev fär­dig­skri­ven i Sverige hjälpte henne att han­tera om­ställ­ningen att flytta till ett nytt land.

–Skri­van­det har varit som en te­ra­pi, det ger mig ut­rym­me att for­mu­lera mina tankar och verk­li­gen re­flek­tera över hur jag känner.

Den riktar sig till en ung lä­sar­ska­ra men lika myc­ket till henne själv, el­ler kan­ske till den per­son hon en gång var.

– Mitt bud­skap i den här ro­manen är att man måste våga be­stämma sig i livet och ta an­svar för det valet. Att hitta den rätta el­ler hitta rätt kar­ri­är handlar båda om att testa sig fram, ge­nom trial and er­ror. I slut­än­dan kommer man veta vad som är rätt. Själv önskar jag att jag varit mo­digare när det gäller att fatta be­slut. Ge­nom ro­manen för­söker jag väl över­tyga mig själv att jag ock­så har valt det som är bäst för mig.

I dag tre år ef­ter flytten har hon vant sig vid sitt nya liv och till och med vid tyst­naden i Lund.

I bör­jan kändes det kons­tigt för henne att inte bli till­talad, att folk inte små­pratade med varandra.

– Jag var chockad över att folk var så tysta. Jag kommer ju från ett hög­ljutt land där folk skrattar, ler och pratar myc­ket. Så var det även i Au­stra­li­en. Men här i Sverige är folk till­ba­ka­dra­gna. Det är min vana att le när jag möter folk. De ler så­klart inte till­ba­ka, för det är inte en del av kul­turen här, det vet jag nu. Men i bör­jan trodde jag att jag gjorde nå­got fel, särskilt med tan­ke på att jag ser lite ”an­nor­lunda” ut.

Annons

Väl i Sverige började Hayu ock­så blogga mer fre­kvent.

Hon kom i kon­takt med sajten The Newbie’s Guide to Sweden, en sida där ny­in­flyt­tade från olika länder delar med sig av sina er­fa­ren­heter, ger tips och prak­tiska råd.

Nu bi­drar hon re­gel­bun­det med texter om sina er­fa­ren­heter och har dess­utom pre­cis fär­dig­ställt yt­ter­li­ga­re en no­vell­sam­ling, den här gången bara med sina egna be­rät­tel­ser.

Att ge ut sin första ro­man har sporrat henne att satsa på skri­van­det och hon har flera idéer för fram­tiden.

För­laget som nappade på hennes ro­man har gett ut 500 exemp­lar av den och nu i juli får hon veta om det blir en större upp­la­ga, be­ro­en­de på hur för­sälj­nings­siff­rorna ser ut.

Men hennes dröm, att se sin egen bok på bib­lio­teket, gick den i upp­fyl­lel­se?

– Jag vet fak­tiskt inte. Det enda jag vet är att man kan köpa den i någ­ra bok­hand­lar. Men jag har inte ens hållit i en ko­pia själv.

Hayu Rahmitasaris nästa mål är att ge ut en till ro­man som den här gången ska ut­spela sig i Sverige.

Men in­nan dess kan in­do­ne­sis­ka tv-tit­ta­re komma att få be­kanta sig med hennes unga pro­tag­o­nist Bening.

Ett pro­duk­tions­bo­lag har näm­li­gen köpt sänd­nings­rät­tig­he­terna för att skapa en se­rie ba­serad på Cir­cle Root.

Annons

Hon fick frå­gan att själv skriva ma­nus men valde att tacka nej – hon vill satsa på lit­te­ra­turen.

– Jag blev över­ras­kad och glad så­klart. Men ock­så lite rädd, för som för­fat­ta­re kan man ibland bli osä­ker på vad folk egent­li­gen tycker. Men nu har jag släppt det för jag kan ju inte göra alla nöjda, säger ro­man­de­bu­tanten Hayu Rahmitasari.

Da­ja­na Kovacevic
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons