Annons

VM-spelarna ger klirr i kassan för Vittsjö

Sport Vittsjö GIK hade inga spelare med i den svenska VM-truppen som gjorde succé, men trots det kan de räkna in cirka en kvarts miljon kronor för de fyra spelare som var med i VM.
Sport • Publicerad 13 juli 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Vittsjös sportchef Erika Nilsson är nöjd med den kvarts miljon som de får i ersättning för sina VM-spelare från Fifa, men hon hoppas att dagersättningen ökar till kommande mästerskap. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM/ARKIV
Vittsjös sportchef Erika Nilsson är nöjd med den kvarts miljon som de får i ersättning för sina VM-spelare från Fifa, men hon hoppas att dagersättningen ökar till kommande mästerskap. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM/ARKIV

För första gången får VM-spelarnas klubbar kompensation för den tid de varit iväg för det gångna VM-et i Frankrike. Enligt Elitfotboll Dam ligger ersättningen på 450 dollar per spelare och dag räknat från och med den 24 maj när VM-uppladdningen började.

Det är dock bara halva ersättningen som tillfaller den nuvarande föreningen, den andra halvan delas upp mellan de klubbar spelarna representerade under tiden hon var 12-22 år.

Annons

För Vittsjös del innebär det att de får cirka 250 000 kronor för de sammanlagt 112 dagarna som kvartetten Leandra Smeda (Sydafrika), Shannon Lynn (Skottland), CJ Bott (Nya Zeeland) och Sabrina D’Angelo (Kanada) var iväg, och för åren 1998–2000 som Nilla Fischer tillhörde klubben.

Hur påverkar det er som klubb att ni får de här pengarna?

– Vi visste ju om de här pengarna väldigt tidigt så de ligger med i budget, och vi ska få dem i december. Vi räknade med ungefär 80 000 per spelare. Det enda vi egentligen inte visste om var hur de skulle räkna ut ersättningen, säger Vittsjös sportchef Erika Nilsson.

Är ni nöjda med ersättningen eller hade ni velat ha mer?

– Det är väl både och. Med tanke på att herrarna fick 75 000 kronor per dag så är det väl klart att man hade önskat sig att vi fått mer, men samtidigt så är det bra att de äntligen betalar ut ersättning även till damerna.

Erika Nilsson tror samtidigt att ersättningen kan komma att öka till kommande mästerskap.

– Fifa och Uefa har press på sig från många håll så jag tror absolut att ersättningen kommer att stiga även om det kanske inte blir i den takt som vi vill och önskar.

Förutom ersättningen från Fifa sköt damallsvenskans sponsor Obos till 75 000 kronor per spelare som var med i det svenska eller norska landslaget, men det var inga pengar som kom Vittsjö till del. För Rosengård, Kopparberg/Göteborg och Linköping som var de klubbar med flest spelare med i VM innebar det att de får närmare en miljon kronor i ersättning.

De svenska framgångarna och den mediala bevakning det varit kring VM är något som Vittsjö ska försöka dra nytta av när damallsvenskan drar igång igen om en vecka.

– Vi ska profilera och framhäva VM-stjärnorna mer och försöka rida på den hajp som det blivit. Bland annat ska vi presentera våra spelare mer i sociala medier, även de som inte varit med i VM då, säger Erika Nilsson.

Annons

Vittsjö kommer även att arbeta för att utveckla damfotbollen norr om Skånegränsen, nämligen i Markaryds kommun.

– Det finns inget damlag alls i kommunen så vi har planerat en dag (11 september) där vi bjuder in alla tjejer i årskurs 1–9 i kommunen där de får träffa hela vår A-trupp och tränarna på Skärsjövallen i Markaryd. Som både elitklubb och breddklubb åligger det oss lite att jobba med detta. Ser man i Hässleholms kommun så finns det bra verksamhet där och lag i nästan varenda by, säger Erika Nilsson.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons