Annons

Barbie firade 60 i Osby

Osby Nostalgin flödade när Barbies 60-års dag firades och Barbieringen dessutom firade 25 års jubileum på Lekoseum i Osby i lördags eftermiddag.
Osby • Publicerad 14 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Det var den 9 mars 1959 som Barbie gjorde entré på American toy fair i New York. Succén var omedelbar, redan första året såldes 350 000 dockor. Superdockan med den osannolika kroppen tog världen med storm. Dockan lanserades som Barbara Millicent Roberts, men blev mer känd som Barbie. Hon har under åren varit lika omtyckt som omstridd.

Det var Ruth Handler, delägare i leksaksföretaget Mattel, som skapade Barbie i slutet av 1950-talet. Namnet ska ha kommit från hennes dotter Barbara, liksom Barbies manliga motsvarighet Ken ska fått sitt namn från Ruth Handlers son Kenneth.

Annons

I lördags firades Barbies 60 års dag och även Barbieringen, som är en intresseförening kring Barbie, passade på att fira 25-års jubileum.

– Jag lekte med Barbie som barn, berättar Eva Fröjd från Malmö, som är med i Barbieringen. Jag har alltid haft en förkärlek för Barbie och köpte som vuxen tillbaka ungefär det jag hade som barn.

Eva Fröjd sitter i ett stånd tillsammans med väninnan Eva Neroth, också från Malmö. De har båda två var sin Barbie samling, säljer och köper och byter.

– Det handlar mycket om nostalgi, säger Eva Neroth.

Både Eva Neroth och Eva Fröjd har ett starkt intresse och åker till och med till Tyskland för att delta i Barbie-mässor.

Det är många som trängs i lokalen bredvid Lekoseums butik. Regn och åska gör att många söker sig inomhus denna lördagseftermiddag och flera deltar i tipspromenaden med fina priser.

Susanne Klinke har åkt till Osby från Hilleröd i Danmark.

– Jag hade 300 Barbiedockor som mest, säger hon.

Ewa Sonesson från Huskvarna berättar att hon fick sin första Barbiedocka 1963 av sin pappa. Susanne Klinke fyller i att hon fick inte ha en Barbiedocka för sin mamma eftersom Barbie hade bröst. Så det var Susannes kompis mamma som fixade en docka åt Susanne Klinke.

Barbie har flera gånger kritiserats för sin kroppsform med stor byst, smal midja och långa slanka ben. Men nu mer än någonsin börjar dockan att förändras och företaget har lanserat ett flertal Barbies med olika kroppstyper och olika hudfärger.

Annons

Lagom till 60-årsdagen lanserade Mattel en serie dockor som ska illustrera mångfald. I kollektionen finns Barbie i rullstol, med benprotes, iklädd slöja och med varierande hudfärg och kroppsform.

Tine Möller från Köpenhamn gillar pop- och rockgruppen Bee Gees. Hon har skapat en hel Bee Gees värld utifrån Barbiedockor och gjort om dockorna med hår och allt till Bee Gees medlemmar. I Osby hittade hon en gitarr som hon slog till på.

– Det här är mer än en hobby, säger hon, det är en passion.

Hon skapar miljöer med Bee Gees och tar bilder av dockorna. Tine Möller gör även lägenheter och inreder dem och skapar en hel liten dockvärld kring Bee Gees.

Susanne Gäre

bild 1/2
Tine Möller, skapar nya dockor av Barbiedockor.
Susanne Klinke, Hilleröd, och Ewa Sonesson, Huskvarna, är med i Barbieringen, som fyller 25 år 2019.
Tine Möller, skapar nya dockor av Barbiedockor.
Susanne Klinke, Hilleröd, och Ewa Sonesson, Huskvarna, är med i Barbieringen, som fyller 25 år 2019.
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons