Annons

Full rulle i parkens kafé

Hässleholm – Jag trodde nog att vi skulle behöva jobba mer för att få hit gäster, säger Cathrin Birkén.
Hässleholm • Publicerad 14 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Den 13 apri öppnade Birkéns Café och Kuriosa upp i hembygdsparken. Cathrin Birkén, 61, tog efter tio års frånvaro då åter över som hyresgäst till kaféet. Tre månader in är hon också nöjd med det hela.

– Det har varit bra. Vi har haft bra med gäster och vi är glada att de ställer upp. Vi ska inte klaga på hässleholmarna. Sen kommer det även en del turister, säger Birkén när hon tar emot tidningen.

Annons

Kaffestugan hette tidigare Café Hembygdsparken, men Cathrin Birkén bestämde sig tidigt för att genomföra ett namnbyte.

– Jag kände att jag ville bryta helt med nytt koncept och nytt namn. Det var väl därför, för att känna att det är en nystart, förklarar hon.

Kring maten och kakorna har kaféet fokus på att det ska vara ekologiskt, närproducerat och hållbart. Men förändringarna syns inte bara i kyldisken. Både en konstutställning och en brodderiutställning tar plats i kaféet och senare i juli är förhoppningen att antikvariat och kuriosan ska rulla igång. I nästa vecka får de dessutom besök av gatumusikanter, som kommer uppträda.

– Sen har vi myst till det och gjort om här inne. Vi har tagit ut möblerna och ställt in egna.

På kaféet arbetar i dag familjen Birkén plus en timanställd medarbetare. De senaste veckorna har de dessutom haft en praktikant på plats.

I köket ligger i dag ett stort fokus på sallader och matvåfflor, men förhoppningen är att det även ska kunna serveras pajer och soppor till hösten. Mycket av maten och kakorna som tillverkas är veganska.

– Vi har väldigt mycket kakor som är veganska. Vi har märkt av en efterfrågan för veganerna, som behöver goda kakor och inte bara raw food. Det är fina råvaror i dag och man märker ingen skillnad.

I samband med att det blev klart att Cathrin Birkén med familj skulle ta över verksamheten i hembygdsparken var de tydliga med att siktet ligger på att hålla kaféet öppet året runt. En målsättning som också står fast, även om utmaningar väntar till vintern.

– Backen behöver underhållas. Det ser jag som det enda problemet från att hålla öppet, så att man kommer ner utan att skada sig.

Har det varit som du tänkt hittills? – Det har det tycker jag. Men jag trodde nog att vi skulle behöva jobba mer för att få hit gäster – och sen är jag jätteglad över att folk kommer hit och sitter inne även när det regnar. Det är supermysigt. Det trodde jag kanske inte, att det skulle gå så snabbt för gäster att sitta inne. Det anses ju vara ett sommarkafé så det är nåt som blivit en liten överraskning.

bild 1/2
Kafé i Hembygdsparken 13 juli 2019.
Kafé i Hembygdsparken 13 juli 2019. Cathrin Birkén
Kafé i Hembygdsparken 13 juli 2019.
Kafé i Hembygdsparken 13 juli 2019. Cathrin Birkén
Robert Rosén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons