Annons

Nio döda i flygkrasch utanför Umeå

Nyheter Ett mindre plan med fallskärmshoppare kraschade under söndagseftermiddagen på en ö utanför Umeå.
Publicerad 14 juli 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
UMEÅ 2019-07-14
Räddningstjänsten kommer in med båt och vrakdelar till hamnen i Södra Bergsboda i närheten av olycksplatsen vid Storsandskär, Umeälven utanför Umeå där ett mindre sportflygplan med nio personer ombord har kraschat.

Foto Samuel Pettersson / TT
UMEÅ 2019-07-14 Räddningstjänsten kommer in med båt och vrakdelar till hamnen i Södra Bergsboda i närheten av olycksplatsen vid Storsandskär, Umeälven utanför Umeå där ett mindre sportflygplan med nio personer ombord har kraschat. Foto Samuel Pettersson / TT

Vid 14.28 inkom larm om att ett flygplan kraschat i närheten av ön Storsandskär. Räddningstjänst var på plats med båtar, ambulans och helikopter. Ombord på planet befann sig nio personer, planet ska ha kraschat kort efter starten från Umeå flygplats.

- Vi har tagit oss ut med båtar och helikopter. Nu bistår vi främst sjukvården. Vi säkrar mot brand då planet var fulltankat. Det är på själva ön som det kraschat. Det är planet som används för att hoppa fallskärm, berättade Conny Qwarforth, inre befäl på räddningstjänsten till Västerbottens Folkblad.

Annons

Strax innan 16.00 meddelade Region Västerbotten att samtliga personer ombord ska ha omkommit i olyckan och att anhöriga är underrättade, det rapporterar Aftonbladet. Alla på flygplanet ska ha varit  medlemmar Svenska fallskärmsförbundet.

Ett stort område spärrades av kring olycksplatsen och trafiken stoppades från Umeå Östra i södergående riktning. Vid 18.30 hävdes stoppet.

Enligt vittnesmål till flera tidningar ska det från marken ha sett ut som om planet tappade ena vingen i luften. Ett vittne som Dagens Nyheter pratat med berättar att det såg ut som om en fallskärm hängde ut från planet innan den tappade kontrollen.

– Jag såg hur ett tygstycke, som jag uppfattade som en fallskärm, som hängde ut från planet. Och jag tror att det var den som fick planet att tappa styrseln. Då hade det börjat gå i spinn och en stund senare gick ena huvudvingen av, säger vittnet till tidningen.

Ett kriscenter för anhöriga har upprättades på flygplatsen och kyrkan i stadsdelen Ålidhem håller öppet för att ge stöd till vittnen och anhöriga.

Flera politiker har reagerat på olyckan bland andra Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt som kommer från Umeå. Han skriver på Twitter:

"Vilken tragisk flygolycka utanför Umeå, tänker på de stackars anhöriga som plötsligt nås av den värsta av nyheter."

Olyckan är den största flygolyckan i Sverige sedan 1989 då ett plan störtade utanför Oskarshamn och 16 personer omkom.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons