Konstverket Slingra dig! ritat av Harald Klein börjar som en brygga, men blir så småning om en slingrande trägång som avslutas med en fågelplattform i vacker sjömiljö.

Höjdpunkter längs Hovdalaleden

hovdala Lars-Erik Williams lyfter guldkornen på sträckorna.

Publicerad i Norra Skånes sommarbilaga 14/6 2019.

Alsumpskogen – ”Europas regnskog”
Genom den artrika alskogen, som ligger vid Finjasjöns nordvästra del, sträcker sig en 1,6 km lång spång. Den gör det möjligt att uppleva den fuktiga skogsmiljön utan att bli våt om fötterna.
– Egentligen kan regnskog vara lite missvisande; det regnar ju inte mer här än på andra ställen, berättar Lars-Erik Williams om en av sina absoluta höjdpunkter i Hovdala naturområde.
Byggandet av spången tog sin början 2006 och två år senare lades den sista plankan.
– Det är nu världens längsta alsumpsskogsspång, säger ekologen stolt.
Längs ekspången finns två fikaplatser och det finns goda chanser att få se hackspettar, eftersom de trivs väldigt bra i den sumpiga skogen.

Ta dig hit:Går du längs Hovdalaleden och Finjasjöleden kommer du att passera platsen, som ligger i närheten av Finja kyrka. Det går också bra att ta bilen just dit, om du endast vill uppleva alsumpskogen eller starta och sluta din vandring här.

Slingra dig! – Mölleröds fågelplattform
Det unika verket är ritat av arkitekt Harald Klein, och ser vid första anblick ut som en slingrande brygga. Runt ett krön öppnar sig en stor plattform med vacker vy över Finjasjöns spegelblanka vatten.
Tillsammans med Almaån och strandängen lockar platsen flera olika fågelarter, vilket gör det spännande för den som tycker om fågelskådning.
– Platsen är vald just för de olika miljöerna, förklarar Lars-Erik Williams och tar upp ett par kikare från sin ryggsäck.
På plattformen finns illustrationer av Maria Nilsson, som visar vilka djur och växter som trivs extra bra i området. Skäggdopping, tofsvipa och brun kärrhök är exempel på fåglar som gärna håller till här.
– Har man tur får man se en kungsfiskare också, säger Lars-Erik Williams om den lilla petrolblå fågeln, som inte är helt lätt att upptäcka.
– Harald Klein har gjort ett fantastiskt arbete, förklarar Lars-Erik Williams och tillägger att höjden på räcket är detsamma som Finjasjöns vattennivå under tidigt 1800-tal.
När Finjasjön sedan sänktes var vattennivån lika hög som plattformens golv.

Ta dig hit: Slingra dig! ligger vid Finjasjöns nordligaste del. Går du på Hovdalaleden och Finjasjöleden passerar du platsen. Det finns parkeringsplatser på området, om du vill starta och sluta din vandring här.

”Kommunens vackraste fikaplats”
På denna vackra utsiktspunkt bjuds vandraren på en fantastisk vy över grönskande skog, Finjasjöns vatten och Hässleholms högsta byggnader.
– Vi har rensat björken här så att utsikten kommer fram, berättar Lars-Erik Williams och blickar ut över landskapet. På platsen finns ett par rejäla fikabord och en grillplats, för den som vill laga något gott.

Ta dig hit: De västra delarna av Höjdarnas höjdarled och I Posta-Nillas spår passerar platsen som ligger strax väster om Hovdala slott och Tullkvarnen. Hovdala vandringsled och den västra delen av Jakten på Gullspira går precis söder om utsiktspunkten; vilket gör det enkelt att ta sig dit även på dessa spår.

Dagens fråga

Tittar du på julkalendern i SVT?

Loading ... Loading ...