Döms för att ha hjälpt telefonbedragare

Broby En 19-årig man från Broby döms till 40 timmars ungdomstjänst efter att ha tagit ut pengar som en kompis lurat till sig. Kompisen ska ha lurat två män från Stockholm på 715 000 kronor.
Östra Göinge • Publicerad 16 juli 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Lämna aldrig ut dina bankuppgifter via telefon.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix / TT / kod  20520
Lämna aldrig ut dina bankuppgifter via telefon. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix / TT / kod 20520

I augusti förra året fick en man ett samtal från en uppringare som hävdade att han ringde från banken. Under samtalet berättade uppringaren för mannen att någon försökt föra över pengar från hans konto och att det kunde röra sig om bedrägeri.

Mannen valde att lita på uppringaren och gav ut sina bankuppgifter, men upptäckte snart att han blivit av med 190 000 kronor.

Vid ett senare tillfälle ska samma uppringare  även ha ringt en annan man och lurat till sig dennes personliga kod. Innan mannen hann ringa till sin bank för att berätta att någon troligtvis lurat honom, hade uppringaren gjort 35 swish-betalningar från mannens konto. Till sist hade mannen blivit av med totalt 525 000 kronor.

Nu döms en 19-åring från Broby, som känner bedragaren, för att ha hjälp till att ta ut de pengar som kompisen tillika uppringaren hade lurat till sig.

19-åringen ska ha fått 14 000 kronor vid ett tillfälle och ytterligare 15 000 kronor vid ett annat från de bedragna männens konto, pengar som kompisen lurat till sig. 19-åringen ska ha blivit tillsagd att därefter ta ut och lämna över pengarna. För besväret skulle han få 1000 kronor per gång.

19-åringen har i förhör hävdat att han inte visste om att det han gjorde var olagligt, men erkänner att han hanterat pengarna. Tingsrätten dömer nu 19-åringen till 40 timmars samhällstjänst samt att han ska betala skadestånd på 14 000 respektive 15 000 kronor till männen som kompisen lurade via telefon.

Jacob RuderstamSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.