Förtroendet för Merkel består

Opinion De ”skakningar” som Tysklands ledare Angela Merkel drabbas av ser otäcka ut på filmklipp från officiella framträdanden.
Opinion • Publicerad 16 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

De ”skakningar” som Tysklands ledare Angela Merkel drabbas av ser otäcka ut på filmklipp från officiella framträdanden. Kanslern ser inte ut att kunna kontrollera sina kroppsrörelser. Trots detta har hon varit förtegen om anledningen och säger att medborgarna inte behöver oroa sig. Fokus vid offentliga framträdanden har dock hamnat på Merkels hälsa.

I en undersökning av vad tyska väljare tycker om saken svarade överraskande hela 59 procent att Merkels hälsa är hennes ensak. De som stöttar högerextrema AfD var i majoritet bland dem som tyckte att Merkel måste dela informationen. Man kan gissa att de söker den för att kunna rikta kritik mot en politisk rival.

Sverige och Tyskland har haft det gemensamt att man har varit mer intresserad av politiken än av den politiska ledarens privatliv, även om Sverige nog har glidit mer åt nyfikenhet kring privatlivet under senare år.

Det är en intressant fråga huruvida en ledare bör dela med sig information om hälsoproblem, som brukar ses om en privatsak. Ibland kan det bli för besvärligt att inte dela med sig, som när Jimmie Åkesson valde att berätta att han sjukskrivit sig för utbrändhet.

Svaret är förmodligen att gränsen går när det påverkar arbetet. Tyskarna menar att det ännu inte gjort det, trots att Merkels problem väckt internationell uppmärksamhet.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.