Annons

Trädgårdsfest tar plats på gröna Östervärn

Hässleholm • Publicerad 16 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

På söndag är det dags för Öppen Trädgård, det årliga event som tidningen Land ligger bakom, där trädgårdsägare välkomnar besökare hem till sig. I år är det 141 stycken privata trädgårdar som kommer stå öppna för besökare.

En av trädgårdarna som det finns möjlighet att besöka är Janne Lundgrens, 75, och Ann Margreth Richard Lundgrens, 72, på Östervärn. Paret har haft sin trädgård öppen för allmänheten vid diverse evenemang ända sedan 2010 och i år utgör inget undantag.

Annons

– En granne skulle vara med i Tusen Trädgårdar och sa att det är klart ni också ska vara med. Det ångrar vi inte, säger Ann Margreth.

Mitt i villaområdet gömmer sig den lummiga och omtyckta trädgården. Via små gångar kan besökaren gå på upptäcktsfärd och kolla in alla växterna och utsmyckningarna till ljudet av det porlande vattnet från den lilla dammens vattenfall.

– Jag brukar säga att vi köper växter efter blad. För bladen har du året runt men det har du inte med blommorna, säger Ann Margreth och får medhåll av maken:

– Vi satsar inte så mycket på blommor. De håller ju bara i 14 dagar. Utan det är mycket barr, löv och blad i olika färger.

Vid de öppna evenemangen har paret som mest haft cirka 300 gäster, utspridda under besökstimmarna. Av erfarenhet vet de dock att Öppen Trädgård inte drar riktigt lika många besökare som ett annat populärt event, Tusen Trädgårdar, och besökarantalet brukar landa omkring 100 stycken.

– Jag tror att det beror på att det är så utspritt och man kan inte köra så långt, funderar Ann Margreth.

Responsen från besökarna är också god, gång på gång.

– Det var några från Småland som hade åkt ner och övernattat i Simrishamn och sedan besökt trädgårdarna. Vår var den sista de besökte och då fick vi kommentaren ”Herregud, vi hade ju inte behövt åka ända ner till Simrishamn”, säger Ann Margreth och hänvisar till en händelse från fjolårets event.

Besökare som var i parets trädgård förra året ska dock inte förvänta sig några större skillnader i år.

– Vi har inga nyheter att visa men vi gör ju småsaker hela tiden, men det märks kanske inte i det stora hela. Vi tänkte lägga en ny rabatt men vi drog oss tillbaka i sista minuten, förklarar Ann Magreth och får medhåll av Janne:

Annons

– Det var för mycket jobb för att få det fräscht till den 21:a.

Hur känns det inför i år?

– Det känns lite spännande att få se hur mycket folk som kommer. Det har inte varit så mycket de senaste två åren. Nu har vi ju varit med ett tag och många känner ju igen vår trädgård. De har redan sett den, säger Janne.

Paret Lundgren köpte villan på Östervärn 1995 och där någonstans föddes också trädgårdsintresset. Ann Margreth låg sedan tidigare inne med en kreativ ådra, då hon sysslat mycket med keramik, och kort efter flytten började paret att ge sig in i trädgårdslivet.

– I och med att det såg så tråkigt ut ville vi ändra det. Sen har det ena gett det andra. Det fanns ingen ursprunglig plan hur det skulle bli, säger Janne.

Efter att hustrun börjat engagera sig i trädgården växte intresset även hos Janne. I dag räknar de med att de tiden inför en Öppen Trädgård lägger halva dagarna på fritidssysslan, medan det under resten av året rör sig om betydligt kortare tid med fokus på det primära, såsom klippning och vattning av gräsmatta och växter.

Hur mycket växter som finns i trädgården vågar de dock inte svara på.

– Oh, det har vi inte en aning om, säger Janne som däremot är på det klara med sin favoritplats i trädgården.

– Det är där uppe på trädäcket. Då ser man dammen och hör porlet.

Tidningens utsända får under hembesöket en guidad rundtur i trädgården. Bland de gröna växterna, sydbokarna, trumpetträden och näsduksträden upptäcker besökarna ständigt nya små detaljer som är noga utplacerade.

Annons

– Det är inte en ren trädgård utan det är mycket rum och sittplatser. Man kan inte stå och se hela utan måste gå runt, säger Janne.

Öppen Trädgård arrangeras i hela landet klockan 12-18 den 21 juli. I Hässleholms kommun är två trädgårdar anmälda i år. Förutom paret Lundgrens handlar det även om Eva Blads och Bo Perssons trädgård i Finja.

bild 1/8
"Öppen Trädgård" hos Ann Margreth Richard Lundgren och Janne Lundgren i Hässleholm. Foto: Stefan Sandström
Damm och vattenfall. "Öppen Trädgård" hos Ann Margreth Richard Lundgren och Janne Lundgren i Hässleholm. Foto: Stefan Sandström
Fågelholkar. "Öppen Trädgård" hos Ann Margreth Richard Lundgren och Janne Lundgren i Hässleholm. Foto: Stefan Sandström
"Öppen Trädgård" hos Ann Margreth Richard Lundgren och Janne Lundgren i Hässleholm. Foto: Stefan Sandström
Eldfat med palettblad. "Öppen Trädgård" hos Ann Margreth Richard Lundgren och Janne Lundgren i Hässleholm. Foto: Stefan Sandström
Funkiarabatt. "Öppen Trädgård" hos Ann Margreth Richard Lundgren och Janne Lundgren i Hässleholm. Foto: Stefan Sandström
Ljuslykta av hästskor. "Öppen Trädgård" hos Ann Margreth Richard Lundgren och Janne Lundgren i Hässleholm. Foto: Stefan Sandström
"Öppen Trädgård" hos Ann Margreth Richard Lundgren och Janne Lundgren i Hässleholm. Foto: Stefan Sandström
Robert Rosén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons