Annons

1430 lag på plats under handbollsfest

Sport Febril aktivitet från morgon till kväll när handbollsspelarna tar över Åhus.
Sport • Publicerad 17 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Lagkamraten och tränarkollegan Amanda Östensson håller med.

– Killarna är tonåringar nu så de är svårare att hålla reda på. Jag börjar få grå hår, säger 17-åriga Östensson.

Annons

F06-spelaren Isabell Nilsson trivs på beachen. Hon och resten av laget har tränat på sandplanen i Bjärnum och det är dessutom tredje gången Nilsson deltar på Åhus Beachhandboll. Fast några svårigheter finns det ändå.

– Det är lite tungt att springa i sanden. Och det är lätt att få ont i huvudet, säger hon.

När det blir för varmt och dammigt på land passar det ju utmärkt att ta sig ett dopp vid vattenranden på Täppet, där planerna ligger ett handbollskast från vattnet. Fast det blev inte något bad under tisdagen för Isabell Nilsson.

– Nej, inte i dag. Men det blir nog i morgon, säger hon.

Nilssons tränare Jonas Ottosson är mycket nöjd över att Bjärnum har kunnat skicka sju lag till årets tävling.

– Underifrån ser det bra ut! Nästan alla är med i år och det är jättekul. Det här skall vara en rolig grej bara, det skall inte vara så resultatinriktat, säger han.

Bjärnums HK hade under många år ett framgångsrikt herrlag som tvingades lägga ned när nästan inga spelare längre bodde på orten. Det äldsta laget som var aktivt i seriespel 2018–19 var damjuniorerna och Ottosson tror att det under den närmaste tiden kommer att vara tjejverksamheten som för klubben framåt.

– Vi hoppas på damerna i stället och att de kan ge klubben en skjuts. Det äldsta vi har på killsidan är ett lag fött 2006 så där kommer det att ta ett tag.

Ungdomstränarna Amanda Rosén och Amanda Östensson är vänstersexa respektive mittsexa i Bjärnum. Och de håller båda med varandra om en sak.

– BHK är en liten klubb och jag har inte alltid vetat om vi skall ha lag till nästa säsong. Men jag kör i Bjärnum så länge det går, säger Rosén och Östensson fyller i:

Annons

– För mig är det Bjärnum eller ingenting som gäller.

19-åriga Rosén har coachat i ett år och 17-åriga Östensson har både hunnit ta ett uppehåll och komma tillbaka till coachningen efter att först ha börjat för flera år sedan. De kan båda tänka sig att träna ett lag efter att deras egna karriärer har tagit slut. Att coacha bjuder på olika utmaningar – till exempel hur en vänstersexa skall kunna lära ut målvaktsspel.

– Jag lyssnar på det vår tränare säger till vår målvakt och försöker lära vidare det, säger Rosén.

I Åhus tvingas Östensson dras med att träna sin egen bror – och han får ingen särbehandling.

– Jag ger honom kanske inte lika mycket beröm som de andra. Det är svårt, det där.

Ett glädjande inslag är att Göinge HK från Knislinge deltar med två lag, i P06- respektive P08-klasserna. Göinges seniorverksamhet har varit vilande under några år men återväxt verkar alltså finnas. Hässleholms HF har å sin sida fem lag med. Det är ändå ingenting jämfört med Göinges handbollsstormakt Vinslövs HK som deltar med 27 lag. Tränare för ett av dessa, F04 lag 2, är Thomas Johansson som fick se sitt lag falla mot Eslöv i B-slutspelets sextondelsfinal.

– Det är alltid en besvikelse, tjejerna vill spela mer, säger han.

En del spel blev det ändå. Nio gruppmatcher och en slutspelsmatch över två dagar, närmare bestämt.

– Jag tycker inte att Eslöv är ett dugg bättre än oss. Men så är det i beachhandboll. Det handlar om bolltempo och fotarbete och till slut är det bara ett enda skott som avgör.

bild 1/16
Företag kunde delta i sponsorklassen. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Bjärnums F06:or segerjublar efter att ha slagit Ronneby. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Bjärnums HK:s F06-lag är ett sammansvetsat gäng där nästan alla i laget faktiskt kommer från Bjärnum – en ort där handbollen fortfarande står stark. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Amanda Rosén och Amanda Östensson är både spelare och tränare för sitt älskade Bjärnums HK. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Vinslövs Thomas Johansson. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Jonas Ottosson, Bjärnum. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Bjärnums HK är en av fyra föreningar från Göinge som i veckan befinner sig i Åhus för att spela handboll utomhus och på sand. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Skall man kunna göra mål kan man inte vara rädd för att skrapa knäna. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Bra support är viktigt. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Det blir många skottlägen. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Trots att Ronneby då och då behandlade Bjärnum omilt gick göingarna segrande ur striden. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Många åskådare såg Vinslöv spela beachhandboll. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
I Åhus är till och med målvakten en aktiv deltagare i spelet och det är kanske inte så konstigt med bara tre utespelare. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
En spelare i Vinslövs HK vägrar släppa bollen. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
En flygande Vinslövsspelare. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Vinslövs HK avlossar bössan. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Företag kunde delta i sponsorklassen. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Bjärnums F06:or segerjublar efter att ha slagit Ronneby. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Johannes Höghäll Johnsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons