Gherman uttagen till VM

Sport Sörby BoIS stjärna får åka till Thailand i september.
Sport • Publicerad 18 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Gherman har kvalat in som en del av B-gruppen och tippas därför vara bland de 20 bästa lyftarna i världen i hennes 64-kilosklass. Det betyder att klubben betalar hälften av kostnaderna medan Svenska Tyngdlyftningsförbundet täcker resten av notan.

Målet i Thailand är glasklart för Daniela Gherman.

– Jag vill vara i topp tio, säger hon.

Den större målsättningen är att bli uttagen till OS i Tokyo 2020 men för att ha chans till det krävs imponerande resultat på VM och NM. Ghermans pers på 204 kilo sammanlagt behöver tas upp till 220-kilosregionen.

– Med rätt inställning och träning går det, säger Gherman.

Hennes tränare Constantin Dragulescu tror att Gherman har mycket stor potential.

– Hon är en oslipad diamant. Hennes största fiende är hennes dåliga tålamod, säger han.

80-årige Dragulescu är bosatt i Hässleholm och har tävlat på hög nivå i tre sporter: slägga, tyngdlyftning och rugby. Han säger själv att tyngdlyftning var hans sämsta sport. Både Dragulescu och Gherman har rumänsk bakgrund men deras gemensamma språk är trots det svenska – eftersom Gherman kom till Sverige i tidig ålder. Och det råder inget tvivel om hur viktig Dragulescu är för Gherman.

– Det viktigaste är att jag har min coach. Constantin har koll på mig så att jag inte tränar för hårt och bränner mig, säger hon.

Varje dag tränar Gherman i Sörbys lokaler i Vinslöv och ett normalt pass är allt från tre till fem timmar.

– Blir det längre är det för att vi har mycket teknikdiskussioner, säger Gherman.

Hur ofta bråkar ni?

– Åh, herregud... Det är inte lätt att komma till den här nivån utan bråk, säger Dragulescu.

– Jag är nog den som tjafsar mest. Men jag har aldrig varit en duktig lagspelare, jag går min egen väg, säger Gherman.

Just det här med att gå sin egen väg är annars vanligt i tyngdlyftningen. En annan svenska får åka till VM, Patricia Strenius, men att det skulle vara något större samarbete där är uteslutet, säger Gherman.

– Alla kör sitt race. Hon har träningsläger och åker på egen hand, jag åker med ledarna.

Redan innan tävlingen är Daniela Gherman faktiskt historisk, i alla fall inom Sörby BoIS.

– Hon är den första kvinnan i klubben som tävlar på ett VM. Den ende i klubben vi har haft tidigare är Kent Olsson på 1980-talet, upplyser Sörbys ordförande Krister Kjellander.

Till hösten flyttar Daniela Gherman upp till Stockholm och Bosön för att plugga. Men det finns inte på kartan att hon skulle byta klubb.

– Sörby är en jättebra klubb där jag har växt. Jag blir kvar i Sörby för evigt, så länge jag håller på med tyngdlyftning, lovar Daniela Gherman.

bild 1/2
Constantin Dragulescu, tränare och tidigare duktig idrottsutövare i flera sporter. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Daniela Gherman har bara hållit på med tyngdlyftning i två och ett halvt år men är redan i världseliten. ”I början var jag lika rörlig som ett kylskåp”, säger hon. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Constantin Dragulescu, tränare och tidigare duktig idrottsutövare i flera sporter. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Daniela Gherman har bara hållit på med tyngdlyftning i två och ett halvt år men är redan i världseliten. ”I början var jag lika rörlig som ett kylskåp”, säger hon. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Johannes Höghäll Johnsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.