Håller helgmålsbön på TV

Kivik/Glimåkra På lördag klockan 17.50 visas helgmålsbönen på SVT1. Det är ingen mindre än den vikarierande kyrkoherden i Glimåkra-Hjärsås pastorat Christer Frostensson som har varit med och spelat in programmet.
Östra Göinge • Publicerad 18 juli 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
En del av helgmålsbönen som visas på TV spelades in i Vitaby kyrka i Kivik. Foto: Johannes Söderberg
En del av helgmålsbönen som visas på TV spelades in i Vitaby kyrka i Kivik. Foto: Johannes Söderberg

1974 började Christer Frostensson att jobba som präst, då i Småland. 45 år senare är han vikarierande kyrkoherde i Glimåkra-Hjärsås pastorat och tycker fortfarande att det är roligt. I mitten av 1990-talet började han också att köra tåg.

Han erbjöds en utbildning av SJ och flyttade i samma veva till Vinslöv där han kunde kombinera yrkena präst och lokförare.

– Jag har haft förmånen att få vara med på människors resor, inte bara de fysiska resorna utan även rent andligt på deras livsresor.

Christer Frostensson gick egentligen i pension för tre år sedan men när han fick frågan av vännen Anna Evertsson om han kunde tänka sig att ställa upp och vikariera i Glimåkra-Hjärsås pastorat svarade han ja. På grund av en sjukskrivning har vikariatet blivit längre än vad Christer först räknade med.

– Jag tänkte att jag mycket väl skulle kunna jobba några månader men det blev längre. Men det blev ganska naturligt att stanna kvar, det har fungerat bra, säger Christer Frostensson.

Tillsammans med Johannes Söderberg på SVT har Christer Frostensson spelat in en helgmålsbön som ska visas på tv på lördag. Johannes Söderberg hörde av sig till Christer Frostensson och berättade att det skulle vara roligt att göra något tillsammans, eftersom båda är präster.

– Så vi lånade kyrkan Vitaby i Kivik och han filmade både i den och när jag tog en tur med tåget där, berättar Christer Frostensson.

Inspelningen gick till så att Christer skulle hålla i helgmålsbönen, men inte för någon församling på plats, utan rakt in i kameran.

– Vi fick ta om ett par gånger när Johannes fick påminna mig om att församlingen var i kameran och inte i kyrkan.

Han berättar att han varit med i radio ett par gånger, men det här är första gången han medverkar i TV. En del av helgmålsbönen hålls inne i tåget och en del hålls inne i kyrkan.

– Det var ganska konstigt att stå och prata för en helt tom kyrka, säger Christer Frostensson.

I dag bor Christer Frostensson i Kulleröd mellan Vittsjö och Bjärnum. Tidigare har han bara bott i tjänstebostäder och han uppskattar att kunna ha sitt eget ställe att göra saker på.

– Jag har en veteranlastbil som jag grejar lite med. Jag och sonen håller på att bygga lite järnväg ute i skogen till vårt tåg, säger han.

På lördag kommer han själv att slå sig ner för att titta på helgmålsbönen på TV.

– Johannes berättade för mig att det visas på bästa sändningstid. Det är precis innan sportnyheterna visas så tittarsiffrorna brukar vara höga, säger Christer Frostensson.

Jacob RuderstamSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.