Annons

Jättelokan kväver växtligheten kring sig

Hässleholm • Publicerad 18 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Jät­te­björn­lo­ka, el­ler jät­te­loka som den ofta kallas, hör egent­li­gen inte hem­ma i den svenska na­turen. Men under det senaste halv­se­klet har växten lyc­kats slå rot i marker runt­om hela landet.

Annons

Nu för tiden är den inte ett ovan­ligt in­slag på pro­me­nader i skog och mark. Men dess sprid­ning är, minst sagt, pro­ble­ma­tisk efter­som att det är en in­va­siv art som tar kål på sin om­giv­ning.

Men för den vanliga strövaren eller småbarnsföräldern är det kanske inte plan­tans ne­ga­tiva in­ver­kan på den bio­lo­giska mång­falden som skrämmer mest, utan snarare den gifitga växt­saften.

Jord­bruks­verket har se­dan flera år till­ba­ka upp­manat samt­li­ga mark­ä­ga­re i sam­häl­let att be­kämpa plan­tans ut­bred­ning på sina marker. En­ligt Arne Gustavsson har Häss­le­holms kom­mun un­der lång tid ar­betat med att rensa bort den oväl­kom­na plan­tan från lo­kala platser.

Till trots kan den me­ter­höga blom­man skådas på flera platser i när­om­rå­det. Till ex­em­pel in­till järn­vägen vid Stat­te­na ko­lo­ni­om­rå­de, där flera be­stånd av jät­te­lo­kan breder ut sig. Arne Gustavsson menar att växterna där egent­li­gen borde tas bort, men frågar sig vem ska ta an­svar för att göra det.

Norra Skåne har utan fram­gång sökt an­sva­riga på kommunen un­der dagen.

bild 1/3
Jättelokorna kan bli mellan två och fyra meter höga.
Jättelokan betraktades i perioder som en prydnadsväxt och spred sig på den vägen utanför trädgårdarna.8Foto: Teodor Dimblad
Arne Gustavsson vill inte påstå att det har blivit fler jättelokor i naturen på senare tid.Foto: Stefan Sandström
Jättelokorna kan bli mellan två och fyra meter höga.
Jättelokan betraktades i perioder som en prydnadsväxt och spred sig på den vägen utanför trädgårdarna.8Foto: Teodor Dimblad
Teo­dor Dim­blad teodor.dimblad@nsk.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons