Annons

Kyrkans 100-åriga blodbok fälldes

Hässleholm • Publicerad 18 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

I onsdagens tidning skrev Norra Skåne om den mer än 100 år gamla blodbok vid församlingshuset i Hässleholm som skulle fällas. Då boken drabbats av ett svampangrepp ansåg kyrkogårdsförvaltningen att det inte fanns någon annan utväg än att fälla trädet.

På torsdagseftermiddagen genomfördes också fällningen av blodboken.

Annons

– Det är rätt lätt men eftersom det är en bok smäller det till när den är nere. Hade man fällt den för tio år sedan hade det varit enklare, säger Stefan ”Stisse” Karlsson, ägare av Besvärliga Träd AB som genomförde fällningen.

Bokens dåliga skick gjorde att det var svårt att bedöma hur trädet skulle bete sig vid fällningen.

– Man vet aldrig när utan de (grenarna) bara kommer. Det är så dåliga toppar att det är otroligt att de stannat kvar, säger Karlsson.

Skicket på trädet gjorde att Stefan Karlsson och hans kollega fick börja med att såga av de grenar och toppar som satt minst säkert. Det istället för att, som normalt sett, bara ta de delar av trädet som är enklast att komma åt.

– Ju svårare det är desto roligare är det, men det är lätt att komma till här.

Utan svampangreppet hade en fällning av trädet gått betydligt fortare, men nu gick det inte att skapa en brytmåne för att få till en gångjärnseffekt vid fällningen. Ett sådant drag hade inneburit att trädet skulle kunna trilla i vilken riktning som helst men även att det kunnat dela sig på mitten vid fällningen.

– Om det hade stått i skogen hade det knappt gått att fälla.

Blodboken har varit en del av stadsbilden i Hässleholm ungefär lika länge som staden funnits. Eftermiddagens fällning lockade därför nyfikna åskådare från allmänheten. Även om det var med viss sorg trädet gick i backen rådde det inte någon tvekan om att beslutet var riktigt, med tanke på svampangreppet.

– Då är det bara att ta ner det, men det är tråkigt när det är ett så ståtligt träd, säger Hans Gustavsson som var på plats redan klockan 7 på morgonen för att inte missa spektaklet.

Att fälla hela trädet och rensa upp grenarna och stockarna beräknades ta sex-åtta manstimmar.

Annons

– Den är nog 1,20 (i diameter) och väger väl en 25 ton, säger Stefan Karlsson eftertänksamt under en kort paus i arbetet.

Efter 100 år i Hässleholms centrum kommer boken nu att bli till flis och ved.

– Allt tas tillvara på, säger ”Stisse” Karlsson bestämt.

En återplantering kommer att ske på platsen där blodboken stod men det är ännu inte bestämt när det kommer ske.

bild 1/3
Blodboken vid församlingshuset sågades ner den 18 juli 2019.
Blodboken vid församlingshuset i Hässleholm fälls den 18 juli 2019.
Blodboken vid församlingshuset i Hässleholm fälls den 18 juli 2019.
Blodboken vid församlingshuset sågades ner den 18 juli 2019.
Blodboken vid församlingshuset i Hässleholm fälls den 18 juli 2019.
Robert Rosén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons