Sista pusselbiten för bättre kollektivtrafik

Östra Göinge • Publicerad 18 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Tillsammans med Skånetrafiken har Östra Göinge kommun sedan ett par år tillbaka fört diskussioner om hur man skulle kunna bygga ut kollektivtrafiknätet i Broby. Samtidigt har ambitionen varit att skapa bättre förutsättningar för de superbussar som skulle kunna bli verklighet i framtiden. Superbusskonceptet innebär att kollektivtrafiken utvecklas i de områden i Skåne som inte har någon järnväg.

Mikael Torberntsson säger att detaljplanen i Broby är den sista pusselbiten i projektet som kommunen har arbetat med i nästan 10 år.

Kommunen har arbetat med att anpassa Hanaskog och Knislinge för de framtida superbussarna. Mikael Torberntsson säger att detaljplanen bara är en del i ett större projekt att göra en stor strukturutveckling av hela Broby. Våren 2020 är tanken att kommunen ska sätta sig ner och börja spåna på utvecklingen av Broby. Mikael Torberntsson understryker vikten av att alla invånare känner att de har möjlighet att tycka till och vara med och förändra.

Detaljplanen för stationen i Broby är även en förutsättning för att kunna stärka arbetsmarknadsregionen. Mikael Torberntsson säger att det är viktigt att invånarna i kommunen har möjlighet att ta sig till både Kristianstad och Älmhult och arbetsmöjligheterna som finns där.

– Vi vill se till att våra invånare har möjligheten att ta del av arbetstillfällen och kunna förverkliga sina drömmar.

Det nya området dit man vill flytta busstationen ligger i närheten av den nuvarande busstationen i centrala Broby och ansluter till Tydingegatan, Per Antons väg och Östra Järnvägsgatan.

Redan 2012 började man planera för att bygga en superbusslinje i Broby och 2016 fick kommunchefen i uppdrag att ta fram detaljplanen som nu har lämnats ut på samråd.

2022 beräknar man att de första superbussarna kommer att gå mellan Kristianstad och Broby. Mellan den 15 juli och 30 augusti är den nya detaljplanen ute på samråd hos myndigheter och organisationer. Fastighetsägare kan lämna sina synpunkter på den nya detaljplanen hos kommunen där hela detaljplanen finns att läsa.

bild 1/2
Mikael Torberntsson, Östra Göinge kommun.
Östra Göinge har gjort en skiss på hur området med den nya stationen kan komma att se ut. Foto: Östra Göinge kommun
Mikael Torberntsson, Östra Göinge kommun.
Östra Göinge har gjort en skiss på hur området med den nya stationen kan komma att se ut. Foto: Östra Göinge kommun
Jacob RuderstamSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.